Събития Мини Марица-изток ЕАД ще получи до дни 60 млн. лева

Мини Марица-изток ЕАД ще получи до дни 60 млн. лева

Четвъртък, 14 ноември 2013 г., 08:47
Размер на буквите

Мини Марица-изток ЕАД 60 млн. лева до дниДо края на тази седмица или най-късно в началото на следващата 60 млн. лв. ще постъпят във въгледобивното предприятие Мини Марица-изток ЕАД, за което дружеството и синдикатите са уведомени. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод обявените от КНСБ предстоящи стачни действия на миньорите в държавното дружество, съобщиха от пресцентъра.

В момента в Мини Марица–изток ЕАД се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени на 100% на служителите. За първи път от 20 години е достигнат рекорден добив от 3,5 млн. тона въглища за месец октомври. Това предприятие ще остане държавно и няма да бъде доведено до фалит, заяви Стойнев.

Той бе категоричен, че готовност за стачни действия на миньорите в Мини Марица-изток ЕАД няма, а такава се обявява само от ръководството на КНСБ. Евентуални стачни действия ще нарушат спокойствието в мините и ще бъдат подмяна на реалността, подчерта Стойнев и допълни, че ще приемат като политически. Правя всичко възможно системата да се оздрави и хората да получават заплатите си. Проблемите на миньорите не могат да се решат с магическа пръчка, но стъпка по стъпка предприемаме правилните действия за оздравяване на енергийната система, допълни още той. Със заповед на министър Стойнев за първи път от четири години цената на въглищата бе увеличена от 71,5 лв. на 75 лв. за тон условно гориво. Той обяви, че след Нова година, преценявайки ситуацията, евентуално можем да говорим за повторно увеличение на цената на въглищата.

Министър Стойнев отбеляза, че при встъпването си в длъжност е заварил енергийния сектор в изключително тежко състояние. Натрупаните задължения са възлизали на 2,5 млрд. лв. и не са били извършвани почни никакви инвестиционни дейности. Комплексът Марица-изток работеше на минимална мощност и миньорите бяха заети на 2 смени вместо на 4 както е сега, подчерта Стойнев. Той акцентира, че след направените промени в Закона за енергетиката е увеличен износът на електроенергия от страната и се гарантира натоварване на всички производители. В момента Националната електрическа компания извършва ритмични плащания към контрагентите си. Министър Стойнев припомни и, че според постановление на Министерския съвет от 2012 г. 80% от дивидентите на държавните дружества са прибирани от държавата. От следващата година този дивидент ще бъде намален с 10%.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |