Събития Цанка Ганева: Увеличението на данък сгради в Стара Загора е минимално (видео)

Цанка Ганева: Увеличението на данък сгради в Стара Загора е минимално (видео)

Четвъртък, 07 ноември 2013 г., 12:05
Размер на буквите

Цанка ГаневаНа последното си заседание Общинският съвет на Стара Загора прие увеличение на такса смет и данък сгради. С 60% поскъпва и еднократният данък за придобиване на имот или автомобил. Налогът за недвижимото имущество за гражданите от 1,25 промила и 1,50 промила за бизнеса е уеднаквен и става 1,45 промила.

Идеята е всички лица, които имат имоти на територията на община Стара Загора, да бъдат равнопоставени, съобщи финансовият директор на местната администрация Цанка Ганева. Другата цел е да се увеличат приходите в бюджета с 200 - 250 хил. лева в рамките на следващата година.

Най-високата данъчна оценка в Стара Загора за нов апартамент в централната градска част е 950 лева на квадратен метър. Увеличението е от порядъка на 0,60 лева на кв.м, т.е. собственикът ще плати през 2014 г. 11 - 12 лева повече спрямо предходната година. Ако жилището е основно, цената на данъка пада на половина, така че увеличението е символично, обясни главният финансист на Общината.

Таксата за битовите отпадъци за 2014 г. за гражданите се вдига от 1,2 на 1,5 промила. Ако направим същото изчисление за 100-квадратен луксозен апартамент в центъра на града, увеличението на годишна база е около 30 лева, каза Цанка Ганева. В случай, че жилището не се използва целогодишно и не носи приходи,собственикът има възможност до края на ноември 2013 г. да подаде декларация, за да не се плаща таксата за битови отпадъци в пълен размер.

Този местен данък за бизнеса се увеличава през следващата година от 3 на 3,5 промила. По-чувствително е поскъпването на съдовете за смет, които предприемачите ползват. Годишната такса за контейнер тип бобър от 2500 се вдига на 3750 лева, а кофата от 550 става 750 лева. Основна причина за увеличението на такса смет в Стара Загора са двойно по-високите отчисления, които Общината ще плаща от 2014 г. към Министерството на околната среда и водите, заради неизградени съоръжения за третиране на битовите отпадъци, които са в размер на 70 лева за всеки тон смет.

Таксата в Стара Загора може да бъде намалена, ако бъдещият концесионер по чистотата извършва услугата за 4 млн. лева на година, което е почти два пъти по-малко от сумата, която Общината плащаше на Нелсен Чистота, каза още Цанка Ганева.

Общинските съветници увеличиха и еднократния данък за придобиване на имот или автомобил с около 60% от досегашния. В този случай действително водещият мотив за поскъпването е необходимостта от допълнителни средства в бюджета на Общината, но същевременно размерът на този данък е съобразен и с този, който се плаща в другите големи градове, каза още Цанка Ганева.

От налога за придобиване на недвижим имот или автомобил се очакват допълнителни приходи в бюджета на Община Стара Загора в размер на 1 млн. лева, които ще подпомогнат изпълнението на мащабните европейски проекти, по които работи местната администрация.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |