Събития Старозагорска е-памет - онлайн достъп до културно-историческото наследство на региона

Старозагорска е-памет - онлайн достъп до културно-историческото наследство на региона

Вторник, 29 октомври 2013 г., 10:28
Размер на буквите

Старозагорска е-памет - онлайн достъп до културно-историческото наследство на регионаИнформация и снимки за стотици обекти, свързани с културно-историческото наследство на Стара Загора, са събрани и се представят в нов портален сайт, наречен Старозагорска е-памет. Той ще бъде представен в Стара Загора утре.

Порталът Старозагорска е-памет стартира с повече от 300 записа, разпределени в 39 категории. Той има отлична функционалност за търсене и сортиране на информацията по различни критерии. Също така предлага и достъп до дигитализирано съдържание, свързано със Стара Загора, през Европеана.

Сайтът е изработен от библиотека Родина по проект Старозагорска е-памет, който получи подкрепа от Грантова схема за финансиране на иновативни проекти на Програма Глобални библиотеки – България. Освен библиотека Родина - Стара Загора, участници в проекта са също: общинска библиотека Искра - Казанлък, библиотеката на народно читалище Възраждане – 1927 в с. Калояновец, библиотеката на народно читалище Изгрев – 1921 в с. Кирилово и библиотеката на народно читалище Стефан Генчев – 1901 в с. Хрищени.

Партньори по проекта Старозагорска е-памет са Община Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора и Фондация Обществен дарителски фонд - Стара Загора.

На сайта са представени цифровизирани книги и продължаващи издания, ръкописи от 13 – 19 век, части от архивите на дружествата Театър, Искра и Августа Траяна от началото на 20-и век. Показани са оригинални резултати от археологически проучвания на могилния некропол в местността Чаталка и паметниците от Областен регистър Военни паметници – Стара Загора.

Чрез портала на едно виртуално място се събират примери за уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора, които сега се съхраняват в библиотеките и музеите в региона, но трудно могат да се разгледат наживо.

Представяне и демонстрация на възможностите на новия портален сайт е на 30 октомври 2013 ч. в 17,30 часа в залата на Ргионален исторически музей - Стара Загора.

проект Старозагорска е-памет

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |