Събития Намаленото потребление стимулира междуфирмената задлъжнялост

Намаленото потребление стимулира междуфирмената задлъжнялост

Понеделник, 28 октомври 2013 г., 12:24
Размер на буквите

Намаленото потребление стимулира междуфирмената задлъжнялостНамаленото потребление е основен проблем за предприятията и главен фактор за задлъжняването им показват резултатите от социологическо проучване на Института за икономически изследвания при БАН. Изследването е направено с 200 активно работещи частни фирми.

Мнението, че свитите пазари са главен проблем, се споделя от 71% от анкетираните. Този факт превръща продажбите с разсрочие, т.е. появата на дългове, в обичайна практика за над 74% от фирмите.

Темповете на нарастване на вземанията на нефинансовите предприятия за първи път през 2012 г. се увеличават за сметка на темповете на нарастване на задълженията и достигат 71,2 млрд. лева. Това нарастване е с 5,2 млрд. лева, уточни проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания, цитиран от БТА.

Учените информираха още, че общата задлъжнялост на нефинансовите предприятия достига близо 168 млрд. лева за 2012 г., спрямо 163 млрд. лева през 2011 г. Намаляват темповете, с които расте задлъжнялостта на предприятията, отбелязва д-р Ивайло Янков.

Изследването също така убедително показва, че част от фирмената задлъжнялост е фиктивна и забавените или неизвършени плащания целят да се прикрие задължение от ДДС. Като най-рискови се посочват фирмите с до три години пазарна история.

Увеличават се задълженията към доставчиците, а тези към банките намаляват, уточниха учените. Налице са също вътрешнофирмени стимули за задлъжняване на предприятията. В 36% от случаите заплащането на мениджърите е напълно обвързано с резултатите на предприятието, а в 19% от случаите това е частично. Високите банкови лихви стимулират част от предприятията да забавят плащанията към доставчиците – в близо 52% от случаите. Малко над една трета от компаниите срещат трудности да получат допълнително финансиране чрез банкови заеми.

Над 42% от анкетираните ръководители на фирми посочват забавените плащания от страна на държавата и общините като основен генератор на междуфирмената задлъжнялост, отчита проучването.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |