Събития Само регистрирани по ДДС търговци могат да продават тютюневи изделия

Само регистрирани по ДДС търговци могат да продават тютюневи изделия

Четвъртък, 17 декември 2009 г., 21:07
Размер на буквите

Само регистрирани по ДДС търговци могат да продават тютюневи изделия според последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Освен да имат валидна ДДС регистрация, продавачите на цигари трябва да се снабдят  и с разрешение за търговия с тютюневи изделия от митницата по местонахождение на съответния търговски обект.

Икономическите оператори, които към момента притежават разрешение за търговия с тютюневи изделия, трябва да подадат заявление за издаване на ново разрешение в срок до 30 април 2009 година. Заявленията ще се подават в митницата по местонахождение  на търговския обект, а до получаване на отговор от митническите власти търговците ще имат право да продължат дейността си. До изтичане на гратисния период за пререгистрация – 30 април 2009 година, търговците на тютюневи изделия, които нямат регистрация по ДДС, няма да бъдат санкционирани. Ще бъдат санкционирани обаче търговците, които продават тютюневи изделия без валидно разрешително.

Условията и редът за издаване на разрешението за продажба на тютюневи изделия ще бъдат определени в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове, който ще бъде обнародван в началото на следващата година. Валидната ДДС регистрация е задължително условие за получаването на разрешение за търговия с тютюневи изделия, затова търговците следва да се регистрират в НАП преди да подадат документи в Агенция „Митници”. Според ЗАДС санкцията е от 15 000 до 150 000 лева.

Регистрацията по ДДС е процедура, която се извършва в териториалните дирекции на НАП по адреса на управление на фирмата. Тя може да бъде задължителна и доброволна. При задължителната регистрация всяко лице, което има облагаем оборот над 50 000 лв. за последната година е длъжно да се регистрира по ДДС в двуседмичен срок. Доброволно могат да се регистрират по ДДС търговци, чийто оборот е по-малък от 50 000 лв. годишно, като подадат в НАП заявление за регистрация. Адресите на структурите на НАП и подробна процедура за регистрацията по ДДС има в сайта на приходната агенция www.nap.bg. Кол центърът на НАП дава съвети на търговците на цигари на цената на градски разговор от цялата страна на телефон 0700 18 700.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |