Събития В България ще бъдат инвестирани над 15 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност

В България ще бъдат инвестирани над 15 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност

Четвъртък, 10 октомври 2013 г., 10:51
Размер на буквите

В българия инвестирани 15 млн. евро енергийна ефективностС инвестирането на повече от 15 млн. евро по програма Енергийна ефективност и възобновяема енергия в иновативни технологии за оползотворяване на енергийния потенциал ще се повиши енергийната ефективност и ще се намалят емисиите на парникови газове. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на встъпителната конференция.

На нея беше представена програмата, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Тя обхваща две области – енергийна ефективност и възобновяема енергия. Програмата ще се изпълнява до месец април 2017 г. Средствата по нея възлизат на 15 600 288 евро, 85% от които са безвъзмездна финансова помощ. Основната цел на програмата е редуциране на емисиите на СО2 с 35 хил. тона, подчерта зам.-министър Димитров, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. По нея ще се финансират проекти за оползотворяване на хидроенергийния потенциал, насърчаване на мерки за повишаване на енергийната ефективност и използването на възобновяема енергия за отопление в сгради и местни отоплителни централи. Насърчават се и проекти за производство на горива на основата на биомаса. Приоритет ще се даде на болници, социални домове, сгради, предоставящи социални и административни услуги, училища. С цел намаляване на разходите за енергия на общините в България програмата е насочена и към реализиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност в отоплението на държавни и общински сгради, допълни Димитров.

По неговите думи Министерството на икономиката и енергетиката, като оператор на програмата, има надежден и опитен партньор в лицето на Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия към министерството на петрола и енергетиката на Кралство Норвегия. Според зам.-министър Красин Димитров днешната среща между потенциалните бенефициенти по програмата от българска страна и норвежките партньори ще доведе до успешно сътрудничество. Ще даде възможност на българските фирми да почерпят опит и в областта на социалната и корпоративната отговорност, успешно прилагана от норвежките фирми.

Официален гост на конференцията бе и Нейно Превъзходителство Н.Пр. Гюру Катрина Викьор – посланик на Кралство Норвегия. Тя обяви, че това е една от най-значимите програми, които се финансират у нас от Норвегия и изрази увереност, че с нея се поставя началото на ползотворен двустранен диалог. Норвегия има повече от 100 години опит в оползотворяването на хидроенергетиката, който ще споделят с българските партньори в рамките на програмата Енергийна ефективност и възобновяема енергия.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |