Събития Такса смет и данък сгради в Стара Загора ще бъдат увеличени (видео)

Такса смет и данък сгради в Стара Загора ще бъдат увеличени (видео)

Четвъртък, 10 октомври 2013 г., 10:23
Размер на буквите

Стара Загора - Такса смет и данък сграда в Стара Загора ще бъдат увеличениМестните данъци и такси в община Стара Загора ще бъдат увеличени за следващата година, съобщи кметът Живко Тодоров. Такса смет за гражданите ще се вдигне от 1,2 промила на 1,5 промила, а за бизнеса - от 3 промила на 3,5 промила. Причината за промяната е, че от следващата година всички общини, които нямат изградени съоръжения за третиране на битовите отпадъци, ще плащат двойно повече отчисления от бюджета си, т.е. 70 лева на тон.

Независимо, че Община Стара Загора е намалила количеството смет, ще трябва да внесе следващата година 3,7 млн. лева в Министерството на околната среда и водите. Част от средствата ще бъдат използвани за изграждане на сепарираща система, която ще бъде общинска, а не частна, каквато е практиката в други градове. По този начин Община Стара Загора няма да заплаща за дейността и след като заработи депото отпадъкът ще бъда чувствително редуциран.

Сключен е и договор с фирма за разделно събиране и предстои поставянето на 600 контейнера.

При увеличението на такса смет за фирмите подхождаме толерантно, за да не затрудняваме бизнеса в условия на криза. В София таксата е 10 промила, например, каза още Живко Тодоров.

Данък сгради ще стане 1,45 промила върху данъчната оценка. Сега налогът е 1,25 промила. Търсим варианти за минимално увеличение, за да не натоварваме хората, но трябва да увеличим събираемостта на местните данъци и такси, за да можем да изпълняваме ангажиментите си по съфинансирането на европейските проекти. Само за изграждането на регионалното депо за третиране на битови отпадъци, което трябва да бъде готово до края на 2015 г., през следващата година трябва да заделим от бюджета 3,5 млн. лева, обясни кметът. Той уточни, че останалите такси в Общината няма да бъдат променени.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |