Събития Олег Стоилов: Стара Загора търси все повече нови бизнес връзки

Олег Стоилов: Стара Загора търси все повече нови бизнес връзки

Неделя, 29 септември 2013 г., 15:53
Размер на буквите

Олег СтоиловИма заявен интерес за руски инвестиции за изграждане на хотел на Старозагорските бани. Освен с Русия Търговско-промишлена палата - Стара Загора помага на местните фирми да правят бизнес и Китай, Германия, Швейцария, скандинавските страни и други, казва председателят на УС на Палатата Олег Стоилов.

- Г-н Стоилов, в Стара Загора вече има Регионален академичен център. Каква ще е ролята му?

- С проект за създаване на регионални академични центрове у нас се ангажирахме сериозно. Преди седмица имахме среща във Варна и след нея съм уверен, че този формат, тази мрежа, която се изгражда и в която Стара Загора е сред 11-те регионални центъра на БАН, ще работи. Ще помогне научният потенциал да достигне пряко до бизнеса в регионите и да решава конкретни проблеми.

- Виждате ли индикации за съживяване на бизнеса в региона, за разширяване на дейността му? През миналия месец Бюрото по труда отчита нарастване на предлаганите от частния бизнес работни места.

- Всъщност определени сектори на бизнеса работеха и работят добре, намериха вярна посока и акцент. Отделни фирми във всички направления работят добре. Трудно е все още да говорим за цялостен подем и развитие. Затова ТПП - Стара Загора се опитва да подпомогне процесите, свързани с кооперационни и търговски връзки на нашия бизнес с европейски и не само европейски страни.

На среща с Българо-швейцарската търговска камара в Стара Загора, която организирахме през миналата година, осъзнахме огромната полезност от съвместната работа с бизнес организациите от други държави. Вече работим по общ проект, в който над 100 български фирми, голямата част от тях са старозагорски, от секторите електроника, електротехника, машиностроене и металообработване, са вече сертифицирани. Тези фирми ще бъдат популяризирани в Швейцария професионално, със заинтересовани от съвместен бизнес партньори насреща и ще имат шанса за развитие.

Ще направим среща на 17 октомври 2013 г. в Стара Загора с Българо-германската търговска камара. Темата ще е Бавария и Стара Загора, а нашият бизнес знае какво означават възможностите за икономически връзки с бизнеса на Бавария. На 15 ноември ще има пак в Стара Загора среща с Българо-скандинавската търговска камара, представляваща 5 скандинавски държави. И пак търсим партньорства.

- А извън Европа?

- Предстои ни, струва ми се, изключително партньорство с Българо-китайската търговска камара. Нейният председател Виктор Азманов ще е гост и лектор по време на Фестивала на виното и културното наследство Августиада на 18 октомври. Вече имаме договорки, че ще търсим възможности не само за внос на стоки от Китай, но и за износ на наши изделия, особено на вино и на хранителни продукти. Интересът е много голям. Китай е невероятен пазар - огромен и платежоспособен, а транспортът за Китай е изключително евтин, защото при влизането на техните стоки остават много празни контейнери за връщане и тази възможност може да се използва.

Не бих пренебрегнал и ползите от гостуването ни в Самара неотдавна. Докато миналата година ставаше дума повече за запознаване и информационни връзки, тази година вече има фирми от Стара Загора, които намериха възможност за реализация на техни стоки на руския пазар, особено в сферата на консултантски услуги, сертификационни услуги, а това е по-добрият износ - не на материали, а на ноу-хау. Индустриалните пружини българско производство бяха посрещнати с интерес, а има и заявен значителен инвеститорски интерес, включително за изграждане на хотел на Старозагорските минерални бани.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |