Събития Емил Енчев: Идеята Подари сайт има бъдеще

Емил Енчев: Идеята Подари сайт има бъдеще

Неделя, 29 септември 2013 г., 15:46
Размер на буквите

Емил ЕнчевЗа да направиш добър сайт, трябва да има ясна концепция. Нужно е уебдизайнерът да познава съответната проблематика. Но сайтът винаги трябва да се развива, за да е жив. Свършената при изработката му работа умира, ако няма хора, които да го поддържат, казва Емил Енчев, управител на Медиа системи ЕООД.

- Г-н Енчев, В последните години работите в изключително конкурентна среда и свиващо се потребление. Как успявате да се задържате на повърхността и да вървите напред?

- С гъвкавост и с работа в различни сфери. Преди да започне кризата, във фирмата работехме 10 души. Сега сме 4. Много е трудно оцеляването в днешно време. Едно от нашите предимства е, че работим с корпоративни клиенти. Много рядко се случва да изпълняваме случайни поръчки. Потреблението се сви значително през последните години. Хубавото е, че ние се преориентирахме към дизайн и реклама, оттам и към създаване на интернет приложения. Това за мен специално е страшно интересен пазар. Предлагането е огромно, защото всяко хлапе с елементарни познания може да ви изготви сайт. Но професионализмът в тази област се добива с години и със съвместна работа с клиента срещу теб. Времето, когато беше в сила клиентската максима: Просто искам да имам сайт, виж там какво ще направиш, отмина.

- Как се изготвя един добър сайт?

Емил Енчев е роден в Стара Загора на 21 септември 1961 г. Завършил е инженерна специалност в Техническия университет в София. Работи в НИТИ, Казанлък, а от 1991 г.е в частния бизнес. От 2002 г. е собственик и управител на Медиа системи ЕООД. Фирмата се занимава с информационни технологии. Женене. Емил Енчев има две дъщери. Член е на Лайънс клуб Тракия - Стара Загора.

- За да направиш един добър сайт, трябва да разполагаш с ясна концепция. Това е двустранен процес, при който уебдизайнерът трябва да претвори идеите на възложителя. За да се случи това професионално обаче, е необходимо да навлезеш в съответната проблематика, колкото и да не си специалист в нея, да изучиш непозната терминология. Предизвикателството е голямо. Изречението Това не може да стане просто не трябва да присъства. Свършената от нас работа умира без хората, които поддържат сайта.
Сайтът е само един инструмент. Той трябва да попадне в подходящи ръце, за да се получат нещата както трябва. Нужно е доверие между двете страни, взаимопомощ.

- Имали мода в сайтовете?

- Да. Динамиката на развитие е голяма. Напоследък е модерен изчистеният дизайн. Информацията, снимките са на преден план. Мисля, че този подход е взаимстван от вестниците. Там всичко започва да се гради върху белия лист. Сайтовете напоследък стават и все по-мобилни заради съвременните възможности за комуникации. Затова като се прави един сайт, изначално в него трябва да е заложена мобилната му визия.

- Ако трябва да хвърлите поглед в бъдещето...

- България е невероятно добре сложена по отношение на интернет. Малко страни могат да се похвалят със скоростите и покритието, което имаме тук. Това дава възможност на всеки да ползва онлайн услуги. Обаче, България изостава от Европа в електронните административни услуги. А все повече ще ни се налага да опираме до тях.

- Наскоро художникът Христо Танев получи подарък за 70-ия си юбилей сайт, който направихте Вие. Случва ли Ви се често да изготвяте подобни подаръци?

- Преди време Лайънс клуб Стара Загора -Тракия подари на колегите си от Лайънс клуб Стара Загора - Августа сайт. Няколко пъти съм изготвял сайтове за набиране на средства за хора със здравословни проблеми, които нямат възможност да платят. Но за първи път ми се случва да правя сайт за подарък на конкретен човек (hristotanev.eu).

Идеята на собственика на вестник Национална бизнес поща Станимир Стоянов за този подарък ми се струва прекрасна. Много от хората на изкуството са далеч от технологиите. Те не осъзнават, че могат да съберат цялото си творчество в една платформа и да го покажат на целия свят... Мисля, че находката Подари сайт има голямо бъдеще.

- Занимавате се и с фотография. Това любимо хоби ли е или част от работата?

- Аз се занимавам от дълго време с дизайн. Правил съм етикети за вина, плакати, фотографията ми е хоби. Предпочитам да снимам пейзажи, животни. Имам и друго хоби - моделизъм. Това са моите начини за релакс.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |