Събития Сцената край Бирхалето е уникална, през зимата в заведението пак ще звучи българска музика

Сцената край Бирхалето е уникална, през зимата в заведението пак ще звучи българска музика

Неделя, 29 септември 2013 г., 15:35
Размер на буквите

Бирхалето Стара ЗагораПовечето от връстниците ми казват - няма работа. Младите бягат, защото смятат, че като завършат, трябва да започнат работа с много висока заплата. Не става така, трябва да се докажеш. Работа има, но за грамотни, кадърни специалисти, казва инж. Емилиян Иванов, който освен, че управлява култовото заведение Бирхалето има и фирма за пробивно-взривни дейности.

- Г-н Иванов, какво Ви провокира да се ориентирате към ресторантьорския бизнес?

- Майка ми. Преди много години тя притежаваше квартално заведение в кв. Кольо Ганчев. Помагах ѝ като малък. Може би ми е липсвало и като го оставиха старите собственици, се поинтересувах. Когато тръгвах, имах съдружник. Участвахме, спечелихме търга. Направихме ремонт, доставихме ново оборудване, набрахме персонал... Отворихме на 8 март. В началото нямаше много работа, но постепенно се увеличи. И се надяваме да продължи така.
За мен Бирхалето е хоби, не го считам за основна дейност. В момента нямам много работа в другия си бизнес и изцяло съм се отдал на Бирхалето. Но когато започне да настъпва другата ми дейност - пробивно-взривни работи, го позагърбвам. Тук може някой да ме замества за ден-два, там няма кой.

Инж. Емилиян Иванов е роден на 18 юни 1987 г. в Стара Загора. Завършил е ПГ по елекгротехника - Стара Загора и Минно-геоложки университет - София. В момента кара магистратура по специалността Разработване на нерудни полезни изкопаеми. Собственик и управител на Роллин ЕООД, което стопанисва култовото заведение Бирхалето в центъра на Стара Загора. Неженен.

- Не е ли тежко да работите на няколко места?

- Аз работя от шести клас. Помагам на баща си от малък. Вървя по неговите стъпки. Като него завърших Електротехникума, следтова МГУ, същата специалност...
Започнах с лека работа, с компютъра, а когато станах 8 - 9 клас, баща ми ме взимаше с него. Започнал съм с хамалската работа - носене на чували. Оказа се, че баща ми е искал не помощник, а да взема занаята му... И така стана.

- Баща Ви е...?

- Баща ми по специалност минен инженер, пенсионира се преди 3 години в кариера Дядово като последните 15 години се е занимавал с ПВР и има квалификация проектант Първа степен ПВР.

- А частният Ви бизнес откога е?

- От 4 - 5 години. Заради пробивно-взривните работи отидох да уча в Минно-геоложкия университет. Баща ми казваше - завършваш, почваш си работа в Марица изток. Само че аз искам да се развивам. Казах му да направим фирма и той ме подкрепи. От 2009 г. имам самостоятелен частен бизнес и спечелен трети търг и договор. Печеля с кадрите, с хората, които имам, не е с техника, защото нямам нужните средства да си я купя - една машина струва 400 000 евро, затова засега нямам нужната техника.

- Как се печелят и задържат клиенти?

- Трудно. В ресторантьорството нямам голям опит, още се уча. Но знам, че клиенти се печелят с хубава кухня. Алкохол може да се пие навсякъде, кафе - също. Като има хубава кухня и хубава музика и бързо обслужване, клиентите го оценяват. На доста места в Стара Загора звучи чалга, при нас това го няма.

Сцената край Бирхалето е уникална. Започнахме да правим концерти, БГ партита, вечери на българската музика. Гостува ни група The Maniacs, в четвъртък през седмица. На вечерите с диджеите пак звучи само българска музика, поздравите са безплатни, във вторниците, когато са те, има големи събирания - за рождени дни, за празници, и всичко е запазено. Правим и игри чрез страницата ни във фейсбук - Бирхалето - Стара Загора, с хубави награди.

- А когато времето застудее?

- Пак ще има китари, вокал, вътре в заведението. Ще има и диджеи. Няма да лишим клиентите си от българска музика. Но в Бирхалето чалга никога няма да има.

- Намирате ли Време за релакс?

The-Maniac Бирхалето Стара Загора

- Намирам време и за забавления, но рядко. Събирам се с приятели, занимавам се с офроуд. Като малък съм спортувал борба, обичам силовите спортове. Тренирах и силов трибой. Но разтеглих нерв на окото, претърпях операция и спрях. И вече е само за релакс. Направил съм си зала вкъщи.

- Младите хора често карат бясно мощни машини. Вие какъв шофьор сте?

- Всеки обича да кара бързо, но трябва да се внимава. За радост, аз досега не съм имал произшествия. Прецизен шофьор съм. На места, където може да се кара бързо, се кара, където трябва да се спазват ограничения, спазвам.

- Какво от случващото се в Стара Загора Ви вълнува?

- Харесва ми това, че през последните години градът тръгна напред. Центърът е оправен, започнаха така нужните ремонти в по-крайните квартали, градската градина, детски площадки, спортни зали, пътищата се ремонтират, тротоари, има естакади за детски колички. Изглежда изборът ни за кмет е бил правилен!
Стара Загора започва да става европейски град. От гледна точка на бизнеса, нашият регион е облагодетелстван - тук са едни от най-големите предприятия, добре сме. Но естествено, винаги може още и по-добре.

- А, според Вас, какво би задържало младите в България?

- Повечето от връстниците ми казват - няма работа. Младите бягат, защото смятат, че като завършат, трябва да започнат работа с много висока заплата. Не става така. Трябва да се докажеш. Работа има, но за грамотни, кадърни специалисти

- Какво бихте искал за себе си в бъдеще?

- Здраве, другото ще го изкарам. Искам да се развивам в професионално отношение, да имам хубава техника, модерна база. Ще стане с повечко работа и ако държавата тръгне напред.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |