Събития Модулна електрическа централа може да произвежда евтина електроенергия

Модулна електрическа централа може да произвежда евтина електроенергия

Понеделник, 09 септември 2013 г., 09:25
Размер на буквите

Модулна електрическа централа ще произвежда евтина електроенергияУредът за производство на електрическа енергия със собствена консумация, без енергоизточници като газ, петрол, нефт, вода, вятър и др., който е изобретен от старозагореца Димитър Димитров, вече е регистриран в патентното ведомство. Изобретателят, който конструира уред за евтин и екологично чист ток, е затрупан от предложения за внедряване на неговото устройство в производството.

52-годишният старозагорец Димитър Димитров твърди, че в устройството му няма нищо сложно. Нещата са измислени отдавна, някой наблюдателен човек трябваше да ги подреди, казва той.

След публикацията в началото на август, в която вестник Национална бизнес поща разказа за устройството на Димитров и неговите амбиции то да намери своето подобаващо приложение, интересът към изобретението е огромен. Стотиците позвънявания от всички краища на страната само в първите дни след публикуването на материала изненадаха автора на уреда.

Търсиха ме от фирми, включително и от чужбина. Има предприятия, които веднага са готови да произведат устройството, но с много по-голяма мощност от прототипа, каза Димитров. Прототипът, който работи успешно, е с мощност 2,5 киловата. Според автора на изобретението обаче, е напълно възможно да се проектира изграждането на много по-мощно съоръжение. Една система от 5 мегавата може да захрани с ток част от Стара Загора например, казва Димитър Димитров. За изграждане ѝ по негови сметки ще бъдат необходими около 3 млн. лв. Инвестицията ще се избие за месец, защото токът ще е по-евтин около 6 пъти.

Много фирми разбраха каква е моята идея и са готови да инвестират. Ние вече дори дадохме име на новия тип електрическа централа. Тя ще се казва МЕЦ - модулна електрическа централа, защото модулът, който създадох, е всъщност производителят на ел. енергия, обяснява старозагорецът.

Той твърди,че през октомври около Ямбол ще започне първият монтаж на неговия революционен модул. Малко по-късно друга фирма ще монтира и край София такъв. Всички запитвания са за мощност на модула от 100 киловата нагоре. Идват, виждат прототипа и като разберат, че това може да бъде изпълнено, искат да започнат производство. Търсиха ме и производители, които доскоро са правили фотоволтаици, казва Димитър. Към модула проявявали интерес и от Турция и Германия.

Славата вече започна да ми идва в повече. Затова предпочитам да стоя по- встрани. Не съм свикнал на такова внимание. Да тръгне първата МЕЦ, тогава пак ще говорим, казва старозагорецът.
Според него, за монтиране на МЕЦ с мощност от 5 мегавата са необходими само около 10 кв. м площ.

Така че, освен екологично чиста, неговата централа ще бъде и сравнително евтина и лесна за изграждане. А дали първата МЕЦ в света и у нас ще стане факт през октомври 2013 г., остава да разберем след месец.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |