Събития 62 незаконни ромски къщи в кв. Лозенец в Стара Загора ще бъдат съборени (видео)

62 незаконни ромски къщи в кв. Лозенец в Стара Загора ще бъдат съборени (видео)

Понеделник, 26 август 2013 г., 13:45
Размер на буквите

62 незаконни ромски къщи кв. Лозенец Стара Загора62 незаконни ромски къщи, построени в борова гора край кв. Лозенец в Стара Загора, ще бъдат съборени през есента. Продължава заснемането и на други обекти в квартала. Така общият брой на несъществуващите в правния мир постройки, които трябва да бъдат премахнати, ще достигне около 200. Избрана е и фирма, която ще извърши тази дейност, в случай, че обитателите на незаконните обекти не ги съборят доброволно.

Къщите, които подлежат на отстраняване са на същото място, където преди няколко години тогавашният кмет д-р Евгений Желев разпореди събарянето им.

Като отидохме на проверка беше много трудно да установим кой живее в тези къщи. Поискахме от хората лични документи, но казаха, че нямат. За да се направи акт за незаконно строителство трябва да се напише точно улицата, на която се намира обектът. Те обаче нямат улици и затова се наложи заснемането, обясни Ангел Стоманярски, началник отдел Контрол по ЗУТ в Община Стара Загора.

Общината предлага на ромите, на които ще бъдат съборени къщите, да си закупят терени, върху които да построят жилища. Можем да им предоставим парцели чрез отстъпено право на строеж, но това означава те да си платят и да си направят проекти за къщите, защото така е по закон, каза още Ангел Стоманярски.

Къщите в ромския квартал Лозенец в Стара Загора са хиляди и по-голямата част от тях са незаконни. Около 10% изобщо не могат за бъдат узаконени. Останалите трябва да получат право на собственост върху земята, която е общинска, да представят чертежи и да платят съответните такси и глоби. Най-евтиният вариант да се сдобият със жилище, отговарящо на законите, е 10-15 000 лева, като в сумата не влиза строежът.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |