Събития Регионален академичен център се създава в Стара Загора

Регионален академичен център се създава в Стара Загора

Петък, 09 август 2013 г., 14:46
Размер на буквите

Регионален академичен център се създава в Стара ЗагораРаботна среща за изграждане на Регионален академичен център (РАЦ) с участието на БАН в Стара Загора се проведе в залата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Тази среща е първата след посещението в Стара Загора на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, при което беше подписан Меморандум за сътрудничество между Община Стара Загора и БАН и беше обявено намерението за създаване на РАЦ - Стара Загора.

Целта на изгражданата от ръководството на БАН национална мрежа от регионални академични центрове е да се подобрят условията и предпоставките за по-широко и по-пълноценно сътрудничество и интеграция между институтите на БАН и техните подразделения в отделните региони на страната с университетите, регионалния бизнес, общините и неправителствените организации.

На срещата в Търговско-промишлена палата – Стара Загора присъстваха председателят на Общински съвет на Стара Загора Емил Христов; зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова; председателят на ТПП – Стара Загора и координатор за изграждането на РАЦ - Стара Загора Олег Стоилов; представители на Тракийски университет, Земеделски институт, Клуба на работодателя, Агенцията за регионално икономическо развитие; представители на старозагорския бизнес, на неправителствени и синдикални организации. Участниците в срещата бяха информирани за целите на идеята и практиката при изграждане на такива центрове в други региони на страната. Проведе се дискусия за смисъла и прагматичните ползи за участниците и за старозагорския регион от такова обединение на научните институции и фирмите, които използват иновации. Участниците бяха запознати и с възможните източници на финансиране на дейността на центъра. Бяха посочени конкретни, важни за региона и за фирмите проблеми, по които това обединение може ефективно да работи. Сред тях са: екология, селско стопанство, подобряване на качество на средните и висши кадри, туризъм и др.

Всички присъстващи се обединиха около оценката за полезност от такова сдружение и взеха решение да се пристъпи към изграждането на РАЦ - Стара Загора. Сформира се сформира се работна група, която ще създаде необходимата организация и документална подготовка за регистрацията на Регионалния академичен център в Стара Загора. Желаещите научни институции, организации и фирми трябва да подадат заявление за участие в РАЦ - Стара Загора, в което да посочат своята научна дейност и експертиза и секторите, в които желаят да работят и да си сътрудничат.

зала на ТПП - Стара Загора - Регионален академичен център Стара Загора

ТПП - Стара Загора - Регионален академичен център Стара Загора

ТПП - Стара Загора - Регионален академичен център Стара Загора

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |