Събития Анелия Клисарова: Професионалното образование ще бъде обвързано с потребностите на бизнеса от кадри (видео)

Анелия Клисарова: Професионалното образование ще бъде обвързано с потребностите на бизнеса от кадри (видео)

Четвъртък, 08 август 2013 г., 11:43
Размер на буквите

проф. Анелия Клисарова, Стара ЗагораОбразованието в България трябва да запази своите традиции, но има нужда от реформи. Част от тях ще бъдат осъществени чрез новия Закон за средното образование и новия Закона за училищното образование и предучилищното възпитание. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, която участва в кръгла маса по проблемите на образованието в Стара Загора.

Според нея, за да има ефективно образование, трябва да има ефективни преподаватели, а това може да стане чрез връщане на доверието към българския учител.

Това ще се осъществи първо - чрез качествен подбор на тези млади хора, които искат да кандидатстват педагогика, като ги мотивираме чрез по-високи стипендии, чрез въвеждането на студентски стажове, за да могат да работят в реална среда още от 4-и курс, коментира проф. Клисарова.

В професионалното образование постепенно ще започне да се въвежда дуалната система. Благодарение на това стажовете на учениците ще се признават за професионален опит. Гимназистите ще се обучават в работна среда. Те ще имат трудово-правни отношения с работодателя на предприятието, в което се обучават, и така ще имат възможност да кажат това е стаж, който се признава по специалността, добави още просветният министър.

Неотдавна председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов постави темата за качеството на образованието, подчинено на потребностите на бизнеса и на друг форум в Стара Загора. Той заяви за пореден път желанието на предприемачите за промяна на качеството на образователните услуги. Олег Стоилов също предложи в Стара Загора да се направи пилотна програма за внедряване на дуалната образователна система при подготовката на кадри с конкретни технически специалности. 

Проф. Клисарова заяви, че областните управители ще работят с Регионалните инспекторати по образованието и с бизнеса, за да се направи ясен анализ какви специалисти са необходими в дадения район и кой бизнес тепърва ще се развива. Трябва да е ясна визията какви умения трябва да притежават завършилите професионалните училища, за да имат готовност да започнат работа. Н база на това ще бъдат изготвени учебните планове и програми, което е ангажимент на съответната гимназия, обясни проф. Анелия Клисарова.

Тя приветства идеята на Клуба на работодателя в Стара Загора за създаване на технически колеж в града. Щом има връзка с професионалното обучение и има възможности да се създаде. Ако бъде подготвено с учебни планове и програми и получи акредитация, това ще е от полза за кадрите и за Стара Загора, заяви образователният министър. Идеята за създаване на технически колеж в Стара Загора е поставяна няколко пъти на обсъждане през тази година на различни форуми и срещи.

Проф. Анелия Клисарова коментира и случаите със сгрешените дипломи в три училища в Стара Загора, които бяха преиздадени на ново. Според нея наказанията на директорите са мотив да не се допускат повече такива случаи. Мисля, че това наказание е един добър пример за всички директори за това, че трябва да внимават, да четат наредбите и да ги изпълняват. Тогава няма да има грешки, заяви образователният министър.

Днес стана ясно, че със заповед на проф. Клисарова, Зина Камбурова - директор на Професионалната гимназия по облекло и хранене Райна Княгиня в Стара Загора е наказана заради неправилното мастило на печата върху дипломите с последно предупреждение за уволнение.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |