Събития Народното събрание актуализира бюджета на България

Народното събрание актуализира бюджета на България

Четвъртък, 01 август 2013 г., 17:03
Размер на буквите

Актуализация на бюджета на БългарияПарламентът прие актуализацията на бюджета за 2013 година. В променената макрорамка на бюджета се предвижда увеличаване на дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт и емитиране на нов дълг от 1 млрд. лева. Актуализацията на бюджета влиза в сила три дни след обнародването в Държавен вестник.

С дебатите по актуализацията на бюджета бяха разсеяни редица митове, каза финансовият министър Петър Чобанов. Според него първият мит, който е бил опроверган, е този, че актуализацията застрашава фискалната дисциплина. - Пресилено е да говорим за фискална дисциплина през последните години, тъй като не е фискална дисциплина: неплащането на дължими суми към бизнеса; просрочването за връщане на ДДС; прехвърлянето на разходи за следващи години; нефинансирането на основни сфери; да се спрат плащанията към Световната банка през 2012 г.; да не се плащат задължения, поради които България е заличена от картата на германските инвестиции, обясни той.

Вторият мит според министър Петър Чобанов е, че няма нужда от актуализация на приходите. Данните от юни 2013 г. категорично показват, че има нужда от такава актуализация.

Трети мит – опозицията в парламента е за по-ефективни разходи. За съжаление в нито едно от изказванията на ГЕРБ нямаше предложение как точно те да са по-ефективни. Нямаше нито едно предложение за намаление на разходите, каза министърът.

Промените в Закона за бюджета бяха гласувани от Народното събрание в рамките на два дни. Целта на актуализацията е както разплащане с бизнеса и възстановяване на ДДС, така и реализирането на социални мерки, насочени към най-уязвимите групи.

С 28 лева ще се увеличат парите за месечното обезщетение за деца с увреждания и така те ще достигнат до 217 лева.

Очаквано депутатите отхвърлиха предложението на Десислава Атанасова и Даниела Дариткова от ГЕРБ за отделяне на 30 милиона лева за изграждане на Национална педиатрична болница. Хора, които взеха 2 млрд. лева за здравеопазване, в момента ронят крокодилски сълзи и говорят за пари за здраве, обясни защо е гласувал против Емил Райнов от Коалиция за България.

Народните представители отхвърлиха предложение на ГЕРБ за осигуряване на 10 млн. лева за създаване на кадастрални карти и регистри по Черноморието.

От ГЕРБ предлагаха и осигуряване на 2 млн. лева за изготвяне на общи устройствени планове на общините, които не са възложили такива. Според Любен Татарски тези пари са жизнено необходими за общините. И това предложение не беше подкрепено от мнозинството в пленарна зала.

Спорен текст се оказа и за какво да се използват 85,6 млн. лева от продажба на емисии парникови газове. От ГЕРБ искаха те да бъдат за социални мерки като енергийни помощи, но мнозинството реши да отидат в НЕК, за да компенсират намаляването на цената на тока. Според Рамадан Аталай от ДПС средствата не могат да отидат за пенсии, а за компенсиране на „зелената” и „кафява” енергия.

След одобрението на депутатите се очаква реакцията на президента Росен Плевнелиев. Преди дни той обяви, че има готовност да наложи вето, но след дебатите и позициите на всички парламентарни групи.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |