Събития Звездното небе през август

Звездното небе през август

Сряда, 31 юли 2013 г., 12:33
Размер на буквите

звездно небе августНа 1 август Слънцето изгрява в 6,09 часа и залязва в 20,38 часа за Стара Загора. На 31 август Слънцето изгрява в 6,41 часа и залязва в 19,54 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 14,28 часа, а в края на август е 13,39 часа.

Лунни фази
Новолунието настъпва на 7 август в 0,51 часа, първа четвърт - на 14 август в 13,56 часа, пълнолунието - на 21 август в 4,45 часа, а последна четвърт - на 28 август в 12,35 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец август на свечеряване около 21 часа
Високо над главите ни в зенита е т.н. Летен триъгълник от ярките звезди на три съзвездия: Вега от съзвездието Лира,  на изток от нея е Денеб от съзвездието Лебед или Големия северен кръст, както го нарича нашият народ. На юг е самотната ярка звезда Алтаир от съзвездието Орел. Над южния хоризонт е ярката червеникава звезда Антарес, а до нея е вертикална дъга от ярки звезди – всички те са част от зодиакалното съзвездие Скорпион. На изток е друга област с ярки звезди – от съзвездието Стрелец. Между Скорпион и Лира е огромна област от небето, където е съзвездието Змиеносец – 13-ото непризнато за зодиакално съзвездие, през което видимо преминава Слънцето всяка година от 29 ноември до 15 декември. На северозапад е Голямата мечка, а на североизток е  начупената линия от 5 също толкова ярки звезди като на Мечката -  съзвездието Касиопея. Към полунощ между хоризонта и Касиопея вече добре се вижда цялата област на съзвездието Персей. На границата между Касиопея и Персей с просто око може да се забележи мъгляво петно – разсеяният двоен звезден куп, близо до който в очертанието на съзвездието Персей е радиантът или точката, откъдето се появяват метеорите от най-активния летен метеорен поток Персеиди.

Метеорни потоци
Всяка година около 12 август, обикаляйки около Слънцето, нашата планета Земя пресича орбитата на кометата 1862ІІІ Суифт-Тътл, по която се носят миниатюрни частици, откъснали се от състава на самата комета. Тези частици навлизат в земната атмосфера с космически скорости и на височина 70-100 километра от повърхността се разграждат, просветвайки така, че за миг може да се проследи траекторията им – наблюдава се метеорен поток Персеиди. Броят на метеорите от потока е до стотина в момента на максимума, който тази година се очаква да е от полунощ до около 4 часа сутринта на 13 август. Луната ще е във фаза ден преди първата си четвърт и ще осветява небето в началото на активността, но след залеза й ще може да се хване втората половина от активността на метеорния поток. Наблюдението на метеори обаче изисква извънградски условия.

Планети
Сатурн е в областта на съзвездието Дева и се вижда привечер до към полунощ. Привечер все по-добре се вижда и Вечерницата – планетата Венера. Марс и Юпитер изгряват призори.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

 

Персеиди

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |