Събития Актуализация на бюджета на Република България

Актуализация на бюджета на Република България

Сряда, 24 юли 2013 г., 10:26
Размер на буквите

Актуализация на бюджета на БългарияАко Народното събрание не приеме актуализация на бюджета на България, държавата ще бъде блокирана, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Срещу актуализацията на бюджета се обявиха от парламентарната група на ГЕРБ, която се върна в парламента, за да участва в дебата и гласуването по темата.

Според Драгомир Стойнев, ако няма ревизия, фирмите няма да получат дължимите им от бюджета 160 млн. лева, хората с увреждания няма да получат своите пари, няма да се намали цената на тока за крайните потребители.

Според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев него всички лидери трябва да седнат на една маса и да обсъдят сегашната ситуация. Не е нормално да има подобно напрежение. Това е само едното лице на протеста. Вчера ми се обаждаха десетки хора от провинцията, които ме питаха дали да идват да помагат, аз им казах да не идват, защото няма смисъл да създаваме изкуствено напрежение. От снощи тези не са симпатичните хора, припознавани от президента. Не трябва да се подаваме на провокации, а да има диалог, каза Стойнев.

Той призова хората да не водят децата си на протести, защото вероятността да се случи нещо лошо е голяма.

Министърът определи операцията с изваждането на депутати от парламента с автобус, провела се около 22 часа във вторник, като излишна. Имаше хора дошли с камъни и този автобус им даде повод, добави Стойнев.

Актуализацията на държавния бюджет за 2013 година, одобрена от Министерския съвет и от три парламентарни комисии, увеличава дефицита от 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт на 2,0% от БВП, каза министърът на финансите Петър Чобанов. Повишаването на минималната заплата и коледните надбавки за пенсиите са под въпрос. С тези 2% ще останем сред страните в ЕС с нисък дефицит в бюджета, посочи Петър Чобанов. Като сума дефицитът в бюджета се увеличава с 493 млн. лева.
Промяната по никакъв начин не нарушава фискалната дисциплина и е в рамките на критериите на Маастрихт, коментира Чобанов.

Обезпечаването на допълнително дългово финансиране в размер до 1 млрд. лева няма да окаже влияние върху регламентираното ограничение за
максималния размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд.лева, обясни Чобанов.

Причини за актуализацията

Чобанов изреди някои от сновните причини, довели до актуализацията:

  • Значително неизпълнение на данъчни приходи спрямо разчетените. Неизпълнението в данъчните приходи по републиканския бюджет се очаква да е 555 млн.лева, при неданъчните приходи се очаква до края на година преизпълнение от 347,6 млн.лева. Нетният ефект върху приходите за 2013 г. на база актуализираните оценки сочи неизпълнение от около 207,4 млн. лева или 0,3 на сто от прогнозния БВП.
  • Разплащане на задълженията към бизнеса, за които е предвиден ресурс от 160,4 млн. лева. Просрочията са натрупани основно в МО, МВР и МП.
  • Средства за инвестиции по бюджета на здравното министерство и за земеделските производители. За земеделие са предвидени средства, свързани с решение на служебното правителство за даване на тютюнопроизводителите на допълнителни 11,5 милиона лева. За здравеопазването са предвидени 5-6 милиона лева.
  • Допълнителни 40 млн. лева за покриване на социални плащания на най-уязвимите групи хора - интеграционни добавки.
  • Допълнителни още 40 млн. лева за насърчаване на социалната ангажираност на работодателите годишната квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лева.
  • Предвидени са 85 млн. лева за енергийния сектор, които да покрият нереализираните приходи от квотите за въглеродни емисии. От тях държавата разчиташе да получи над 250 млн. евро през последните 4 г., но досега сме взели едва 20% от нея.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |