Събития БТПП: Данъците не трябва да се повишават

БТПП: Данъците не трябва да се повишават

Петък, 19 юли 2013 г., 16:12
Размер на буквите

БТПП: Данъците не трябва да се повишаватЩе запазим бюджетния дефицит до законовото ограничение от 2% от БВП и ще се съобразим с европейските правила, заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на среща с представителите на национално представените работодателски и синдикални организации, във връзка с предлаганата актуализация на държавния бюджет. Българската търговско-промишлена палата беше представена в срещата от председателя си Цветан Симеонов.

Имаме достатъчно доказателства, че заложената приходна част на бюджета няма да се изпълни, освен това е налице недостатъчно добро бюджетно планиране и бюджетът няма достатъчна гъвкавост - това основно наложи актуализацията на бюджета, която предложихме - поясни министър Чобанов. - Предвиденият лимит за новоемитиран дълг от 1 млрд. лева е възможност на бюджета, не е наложително да се възползваме от нея, добави той.

Министър Петър Чобанов заяви още, че предприетите мерки от Министерството на финансите за повишаване на събираемостта на приходите и намаляване на административния натиск върху бизнеса вече са в действие. В коментар по темата за задълженията на държавата към бизнеса, той уточни, че от 1 до 12 юли НАП е възстановила 455 млн. лева от ДДС на бизнеса, от които 60 млн. лева са върнати на 1215 малки и средни фирми.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че не трябва да се увеличава роля на държавата, свързана с преразпределяне на средствата. Той поиска да не се увеличава дългът и да не се повишават данъците.

От името на членовете на Палатата, Цветан Симеонов изрази одобрение по отношение на предприетото разплащане с бизнеса и предложените мерки за увеличаване на събираемостта на приходите.

При предназначаване на средства за социални нужди, да се държи стриктно сметка по отношение на разходването им за работоспособни безработни, които са отказали предложена им работа, настоя още председателят на БТПП. Той отново припомни, че увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ), без ясна обвръзка с увеличаването на производителността на труда, всеки път показва, че увеличава безработицата и захранва сивия сектор. Освен това, добави той -трябва да се има предвид, че с всяко увеличаване на МРЗ се намалява броят на лицата, които могат да бъдат обхванати със същия обем средства по социални програми, както и че увеличаването на помощите за безработни и за други социални плащания (доколкото са обвързани с МРЗ) дестимулира активното търсене на работа и стремежа за повишаване на квалификацията. Ако се увеличават средствата за образование, трябва да има цели с ясно измерими показатели и отпускането на допълнителни суми за сектора да става при постигане на тези програмни цели, посочи още председателят на БТПП.

Всички участници в дискусията подчертаха необходимостта от по-бързото свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |