Събития Живко Тодоров: Такса смет трябва да се повиши от 2014 година (видео)

Живко Тодоров: Такса смет трябва да се повиши от 2014 година (видео)

Сряда, 10 юли 2013 г., 14:57
Размер на буквите

Живко Тодоров: Такса смет трябва да се повиши от 2014 година (видео)Община Стара Загора работи в момента по изпълнението на проекти за 170 млн. лева. Дейностите се изпълняват в регламентираните срокове и предстои до 2 месеца да бъдат финализирани голяма част от тях. Това съобщи в интервю за предаването Инициатива кметът Живко Тодоров. Предстои да стартира проектът за зелена и достъпна градска среда.

В двора на Средното общообразователно училище Иван Вазов се изгражда модерна многофункционална спортна зала, която ще бъде открита след около 2 месеца, каза кметът.

През август трябва да приключи и проектът за популяризиране на античното наследство на Стара Загора в района на античния форум Августа Траяна и пространството пред операта. Зад сградата на Централна поща се изгражда спортен комплекс с фитнес на открито и детски площадки, който трябва да бъде готов до края на лятото.

Предстои да стартира изпълнението на проекта за канализация на кв. Кольо Ганчев и село Богомилово, както и обновяването на детски градини и ясли.

Интензивно работят изпълнителите на проекта за обновяване на централния градски пазар, който трябва да започне да посреща клиенти до два месеца. За удобство на майките той ще разполага с детски кът. Старите покривни конструкции най-вероятно ще бъдат монтирани в т.н. Руски пазар, за да придобие приветлив облик, обясни още Живко Тодоров.

Предстои да бъде обявен повторен конкурс за проект за оформление на площадното пространство зад Универсалния магазин, тъй като на първия не е избран изпълнител. Конкурси за идейни проекти ще бъдат обявени за Летния театър и за концертната зала на Синдикалния дом.

Нестабилната ситуация, в която се намира държавата, не възпрепятства изпълнението на европейските проекти, категоричен е Живко Тодоров.

Кметът съобщи още, че финансовото състояние на общината е стабилно, има добра събираемост на дължимите налози. Следващата година обаче ще се наложи минимално увеличаване на такса смет. Това се налага заради по-големите отчисления, които Общината ще плаща на Министерството на околната среда и водите, поясни кметът.

Община Стара Загора ще обяви обществена поръчка за изграждане на сепарираща система, като целта е да се намали количеството на извозената до депото смета, а от там да падне и цената за нея. Обявена е и обществена поръчка за избор на фирма за сметосъбиране и сметоизвозване. Както вече сме съобщавали, дейността се извършваше в продължение на 15 години от Нелсен Чистота, но Общинският съвет на Стара Загора развали договора заради неизпълнени ангажименти от страна на концесионера. Временно почистването се извършва от фирма Зауба.

Едно от условията в договора с бъдещия концесионер е таксата да бъде на вдигнат контейнер, а не на тон отпадък, за да се избегне възможността за изкуствено завишаване на неговото тегло, коментира кметът.

Също така фирмата трябва да има график на дейностите по дни и в кои райони ще бъдат извършвани те. Той ще бъде публикуван на сайта на общината и по този начин гражданите ще могат да участват ефективно в осъществяването на контрола.

илко груев

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |