Събития Модерна работилница по автомобилна техника създава подготвени кадри за нуждите на бизнеса

Модерна работилница по автомобилна техника създава подготвени кадри за нуждите на бизнеса

Вторник, 09 юли 2013 г., 13:25
Размер на буквите

Модерна работилница по автомобилна техника създава подготвени кадри за нуждите на бизнесаДържавно предприятие Българо-германски център за професионално обучение откри нова работилница по автомобилна техника. Съвременното оборудване за провеждане на обученията, с което разполага работилницата, е резултат от сътрудничеството с фирма Bosch.

Това е пример за сътрудничеството между обучаващата институция и бизнеса, защото повишаването на квалификацията е най-доброто оръжие за справяне с безработицата и това е нашето верую, съобщиха от Bosch.

Работилницата беше официално открита от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и от посланика на Германия в България Н.Пр. Матиас Хьопфенер.

Сред официалните гости на церемонията бяха народни представители, ръководството на Германо-българската индустриално-търговска камара, председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, и др.

Преди откриването на работилницата се проведе работна среща. На нея председателят на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов заяви за пореден път желанието на предприемачите за промяна на качеството на образователните услуги. Олег Стоилов предложи в Стара Загора да се направи пилотна програма за внедряване на дуалната образователна система при подготовката на кадри с конкретни технически специалности. Дуалната система комбинира теорията и практиката и то така, че основните пунктове на образованието се съобразяват с изискванията на икономиката и нуждите на предприемачите. Тя е доказала ефективността си при австрийския икономически модел и образователната практика в други европейски държави. В България също може да бъде приложена с бърза и висока ефективност, убеден е Олег Стоилов. посланикът на Германия в България Н.Пр. Матиас ХьопфенерСпоред него младите хора, които се обучават, могат да извършват реални трудови процеси на конкретни работни места, а след завършване на обучението да продължат работата си във фирми, които имат интерес да бъдат партньори в процеса. Освен при десетките технически специалности, дуалната образователна система има и много добро приложение в сферата на туризма. Посланик Матиас Хьопфенер също прие идеята като изключително удачна за прилагане и в България.

Хасан Адемов, Стара ЗагораОлег Стоилов посочи, че Българо-германският център за професионално обучение е един от примерите за добро и адекватно обучение, подчинено на нуждите на бизнеса. За това от голяма полза е добрата германска практика, която се прилага в Стара Загора. Председателят на ТПП - Стара Загора връчи на ръководството на Българо-германския център за професионално обучение почетна грамота за неговия принос към развитието на регионалната икономика.

В разговор с гостите на събитието Олег Стоилов представи друг успешен пример с международно сътрудничество - работилницата за ортези и протези, която швейцарската фондация на Мануела Малеева Суисклиникал (Swissclinical) откри неотдавна в Стара Загора.

Абонаментът за социално подпомагане на някои хора в България дразни българските данъкоплатци и лично аз, като министър, искам повече дискусии и публичност на идеята социални помощи да се дават срещу професионална квалификация, например, подобна на придобиваната в Българо-германския образователен център, каза Хасан Адемов. Той уточни, че социални помощи в България получават 49 000 души.

Държавно предприятие Българо-германски център за професионално обучение наследи и съхрани богатите традиции на дългогодишното сътрудничество с ФР Германия в областта на професионалното обучение за възрастни с акцент върху високото качество на учебния процес. Чрез прилагането на добри практики, центърът участва в прилагането на активните мерки на пазара на труда за повишаване на квалификацията на безработни и заети лица и намаляване на безработицата.

Модерна работилница по автомобилна техника създава подготвени кадри за нуждите на бизнеса

Модерна работилница по автомобилна техника създава подготвени кадри за нуждите на бизнеса

Модерна работилница по автомобилна техника създава подготвени кадри за нуждите на бизнеса, Стара Загора

илко груев

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |