Събития Д-р Евгений Желев: Станишев сбърка. Хората протестират с право

Д-р Евгений Желев: Станишев сбърка. Хората протестират с право

Вторник, 09 юли 2013 г., 10:22
Размер на буквите

Д-р Евгений Желев: Станишев сбърка. Хората протестират с правоНе смея да прогнозирам какво ще се случи в следващите дни. Вече 3 седмици хората не спират протестите. И са прави. Според мен, има два варианта. Единият е да се определи обозрима дата за избори и парламентът да работи до тогава. Другият е оставка сега на правителството и ново правителство пак с Орешарски начело, казва бившият депутат от БСП д-р Евгений Желев и бивш кмет на Стара Загора.

- Д-р Желев, имате ли за честитене? Говори се, че ставате шеф на голяма частна софийска болница?

- Да, от две седмици съм управител на софийската частна МБАЛ Софиямед. Това е втората по големина, след Токуда, частна многопрофилна болница с 16 отделения, 450 легла, над 120 лекари и около 560 души персонал. През миналата година сградата, която е изцяло престроявана и преоборудвана, беше отличена за сграда на годината. Бях поканен да стана управител на болницата от нейния собственик, който също е лекар. Частната структура в здравеопазването се оказа интересно предизвикателство. Приех поста като комплимент. Искам да напомня, че в частния сектор партийни назначения и ходатайствания няма.
Там търсят хора с възможности и капацитет. Между управлението в частния и държавния болничен сектор има огромна разлика. Ако държавата осигури такъв начин на контрол върху всеки разход и такова менажиране на държавния здравен сектор, нещата ще изглеждат по съвсем друг начин.

- Смяната на областния лидер на БСП в Стара Загора Трифон Митев с Васил Самарски предизвика напрежение сред социалистите. Бившият общински председател Бойчо Биволарски директно Ви обвини, че Вие и хора около Вас сте разбили общинската структура. Вашият коментар?

- Някакъв по-сериозен въпрос имате ли?

- Къде, според Вас, са корените на случващото се днес в старозагорската организация на БСП?

- Корените са в случилото се още преди две години, когато ръководството на партията на национално ниво не оцени, че чисто партийна кандидатура няма как да спечели в Стара Загора местния вот.  Това беше абсолютна авантюра, особено с този председател на Общинската организация и кандидат за кмет.
Това на Станишев го казахме и аз, и Трифон Митев, и кой ли не още, но той тогава реши, че ще играем с партийна кандидатура. Провалът беше тотален. Сега се търсят виновници. Ние обаче не сме. Какво предполагаше, че партиен кандидат на БСП ще спечели в Стара Загора, когато ГЕРБ по същото време беше в апогея си. Прав ли бях? Явно да. Тогава в Стара Загора можехме да направим такъв тип взаимодействие, какъвто наблюдавахме сега по време на изборите и след тях - БСП с другите партии, всички срещу ГЕРБ, без да имат формално коалиционни взаимоотношения. Значи ние мислехме с две години напред, само че не бяхме чути.

- Смятате ли, че сега срещу Вас и хората около Вас има прояви на реваншизъм? Да напомня, че старозагорският ОбС на БСП поиска с декларация оставката на лидера Сергей Станишев...

- Реваншизъм е, но той не е от наша страна. Според мен, в нашия случай става въпрос за индивидуални изпълнения, които обаче злепоставят председателя на БСП. Станишев обаче сгреши в едно. Остави малка група хора около него да управляват от негово име, но за своя сметка. И това ще му изиграе лоша шега. А иначе, в белия свят поемането на политическа отговорност означава само едно - оставка.
БСП в Стара Загора не е в такова разделение, каквото някои се опитват да представят. Ако бяхме така разделени, нямаше да имаме толкова добри резултати на изборите. Разбира се, не подценяваме изобщо водачеството на листата на лидера на партията Сергей Станишев. Така че, тези стонове и вопли вървят като за театър и пред публика, но не трябва да им се обръща много внимание.

- Някои очакват следващата паднала глава да е на общинския лидер в Стара Загора Илия Златев...

- Някои може би го очакват, но аз не виждам как ще се случи това. Общинската организация на БСП е достатъчно зряла и може да взима адекватни решения.

- Как преценявате ситуацията в страната в момента и какви са прогнозите Ви?

- Ситуацията не е никак добра. Хората са разочаровани. Говорихме едно преди изборите, направихме друго.

Доверие много трудно се печели, лесно се губи. И ние го загубихме с едно ненавременно, необосновано решение, което взриви и партията, и страната. Аз уважавам изключително много Пламен Орешарски. Той е съвестен, подготвен, ерудиран човек. Има достатъчно авторитет в страната и навън. Просто хората трябва да му дадат шанс. Няма правителство, което да не е оставено 100 дни на мира. Това не е нормално. Ненормалното е обаче, че на хората им падна прага на чувствителността. България след февруари 2013 г. не е същата. Ако някой преди това можеше да прави каквото си иска, след освобождаването на тази обществена енергия ще трябва вече много да внимава. Не смея да прогнозирам какво ще се случи оттук нататък. Добре съм чел програмата на Орешарски. Тя е добра и е в полза на хората и държавата. Знам, че може да я реализира. Ако може да се намери диалог между хората от улицата и правителството и лично с Орешарски, с няколко елементарни жеста, обстановката може да се успокои. София не е България, но е факт, че вече 3 седмици хората не спират протестите. И са прави. Лош е опитът за разделяне на българите на умни, млади, красиви и образовани и други. Аз не искам да си мисля, че някои се опитва да направи така, че моята партия да излезе партия на останалата част. Според мен, има два варианта. Единият е да се определи обозрима дата за избори и парламентът да работи до тогава. Другият е оставка сега на правителството и ново правителство пак с Орешарски начело.
Този вариант е разиграван навсякъде по света. Той би бил жест към хората.

- В резултатите от проучване на Института по пазарна икономика за нарастването на доходите в България през периода 2001 - 2011 година. Стара Загора оглавява класацията с 12,54% средногодишен темп на нарастване на общия доход на лице от домакинството. Мислите ли, че за този резултат допринася и дългогодишната партньорска работа на в. Национална бизнес поща с малкия и средния бизнес?

- Безспорно. Това е първият бизнес вестник с повече от 20 години история. Аз го помня още от началото. Докато бях кмет, работехме добре като институция и медия.
Вестникът със своите позиции винаги е помагал за развитието на бизнеса в града. Тези резултати показват, че бизнесът продължава да се развива, че има благоприятна среда. Енергийният комплекс, активността на хората с бизнес нюх показват, че този град е сред най-живите и то не само по отношение на бизнеса, а и в културно и в духовно отношение. Ние заедно с Национална бизнес поща работихме по няколко проекта - за Операта, за централната градска част. И с вашата подкрепа нещата се случиха. Всичко това говори за дух, за перспектива и добро бъдеще.

Интервю: Национална бизнес поща

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |