Събития Драгомир Кулезич: Имам много хубава прогноза за България

Драгомир Кулезич: Имам много хубава прогноза за България

Вторник, 09 юли 2013 г., 09:48
Размер на буквите

Драгомир КулезичДрагомир Кулезич е роден на 28 януари 1960 г. в Хасково. В Стара Загора идва след завършване на висшето си образование. Завършил е Техническия университет със специалност Изчислителна техника. Работил е в ДЗУ и в Пощенска банка. Преди 12 години създава фирма Актим ООД за информационни технологии, насочена към малкия бизнес и към масовия потребител.

В семейната фирма е ангажирана и съпругата му Ралица. Двамата имат две дъщери, които живеят в София. От около 4 години Драгомир Кулезич е член на Ротари клуб - Стара Загора. На 1 юли 2013 г., началото на новата ротарианска година, той пое официално за една година президентския пост на Ротари клуб - Стара Загора.

 

- Г-н Кулезич, защо решихте да станете член на Ротари клуб - Стара Загора?
- В Ротари клуб - Стара Загора членуват представители на малкия и средния бизнес, успели в различни професии наши съграждани. Това обединение им дава много. В отношенията им има човещина и желание за съпричастност към проблемите на хората и обществото, за взаимодействие и обща работа. Имах възможност покрай мой приятел ротарианец да вникна в тези взаимоотношения и когато той ме покани да стана член на клуба, се съгласих.

- Кои ще бъдат приоритетите на клуба през тази ротарианска година?
- През тази година Стара Загора ще е домакин на дистрикт гуверньора за Дистрикт 2482, България. Както знаете, нашият приятел доц. Валентин Стоянов е новият дистрикт гуверньор. Това безспорно ще раздвижи клубния живот. Очакваме приятели, не само от България, да посещават Стара Загора за различни събития.
Мотото на новата ротарианска година е: С помощта на Ротари променяй живота! Една от целите ни е да повишим ротарианската активност и да я насочим още повече към реалния живот. В международен план фондация Ротари акцентира върху намаляване на броя на програмите, по които ще се работи и създаване на зони на фокус, върху които да пада основната тежест на работата. Специално нашият клуб работи от дълго време по програмата за унищожаване на полиомиелита. Ротари интернешънъл стартира тази програма през 1985 г. Благодарение на нея случаите на заболели от полиомиелит в света са вече само около 100. Затова мотото на последния етап от действието на тази програма е: Да приключим с полио сега!

Освен това, Ротари клуб - Стара Загора и тази година ще продължи да работи по дългосрочната ни програма за подкрепа на даровити деца. До началото на септември ще решим кое дете или деца ще подкрепим този път.

Целта ни е не да търсим деца, които непременно са от социалнослаби семейства, а такива, които заради таланта си заслужават да бъдат поощрени. Искаме да покажем съпричастност към техните усилия. Все още не сме решили в каква насока ще бъде тазгодишният ни клубен проект, но вече имаме няколко идеи, които ще обсъдим
заедно на някоя от следващите ни сбирки.

- Вие сте представител на малкия бизнес, а той като че ли пострада най-много в кризата. Как оценявате ситуацията в момента?

- Ние винаги сме се съобразявали с факта, че сме мънички и единствената ни ценност са хората. Може би това ни крепи. Работа има достатъчно, макар че в момента предлагането изпреварва с доста търсенето.

Нашата работа е такава, че човек, ако има желание, може непрекъснато да се усъвършенства. Просто браншът ни се развива много динамично. Слава Богу, че той беше оставен да работи в условия на реална конкуренция и нещата в него се наместиха.

- Вашата прогноза както в бизнес, така и в политически план?

- Имам много хубава прогноза за България. Ние минахме едно латентно състояние на боледуване, изчистване от заблудите, от старите страхове. Сега предстои да вземем важно решение - дали да се възползваме от тази трудно извоювана свобода или да я изтъргуваме за елементарни материални придобивки.
Мисля, че тези млади хора по улиците на големите градове са еманацията на свободния дух, който вече хората започват да придобиват. Те са каймакът на свободната мисъл. Досега никой не е посмявал в такъв критичен момент да покаже, че има интереси, различни от материалните, че свободата е безценна.

- Спортувате ли двамата с Ралица?

- По-скоро обичаме движението за здраве. Ходим сутрин на Аязмото. Не тренираме друго.

- Работите заедно. Вечер продължавате ли разговорите за работа вкъщи?

- По-скоро не. Но все пак 12-та година работим заедно. Фирмата е част от живота ни. Няма как да не говорим за нея. Въпреки че ние вече се разбираме и без думи.

- Къде обичате да почивате?

- Почиваме традиционно като повечето хора. Когато имаме възможност, ходим на екскурзии, включително и по линия на Ротари клуб с приятели.

- С какво се занимават двете ви дъщери?

- Като на всички родители и на нас децата са най-голямата радост. Работят в София. И двете са в сферата на информационните технологии. Справят се добре.

- Имате интересна фамилия. Откъде идва тя?

- От баща ми, който е сърбин. Навремето, през 1951 г. той емигрира от тогавашна Югославия, за да избегне каторга по политически причини. Заселва се в България и създава семейство. Оттам и моята фамилия.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Ротари, Стара Загора
Драгомир Кулезич приема огърлицата на Ротари клуб - Стара Загора, символ на президента на клуба, от досегашния президент д-р Илия Попов (вдясно)

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |