Събития Драгомир Стойнев: Задължението на НЕК е 1,9 млрд. лева

Драгомир Стойнев: Задължението на НЕК е 1,9 млрд. лева

Понеделник, 01 юли 2013 г., 09:10
Размер на буквите

Драгомир Стойнев: Задължение НЕК 1,9 млрд. леваМинистърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира пред журналисти приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката като стабилизиращи и крайно необходими.

Според него те на първо място дават възможност за постигане на поносима цена за потребителите – граждани и бизнес и на второ – ще осигурят постъпления и възстановяването на финансовия поток в системата на енергетиката, която в момента е блокирала от вътрешна задлъжнялост, съобщиха от пресцентъра.

Министър Стойнев представи информация и за тежкото финансово състояние, нарушенията и неправомерно изразходване на средства в системата на енергетиката. Днес изтича срокът за разделянето на Електроенергийния системен оператор ЕАД от Националната електрическа компания ЕАД. България е заплашена от санкции от страна на Европейката комисия, заради блокиране на процедурата от служебното правителство, след като на 27 май т.г. е освободило Съвета на директорите на ЕСО. Това допълнително ще усложнят критичното състояние на Националната електрическа компания, която е натрупала задължения в размер на 1,9 млрд. лева. По разпореждане на министър Стойнев тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав и промяната на собствеността на акциите, с което ще стартира процесът по разделянето, и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик – БЕХ.

Министърът на икономиката и енергетиката съобщи и, че в АЕЦ Козлодуй са провеждани търгове без предварително обявена долна граница. Така е изнасян евтиният ток на България, докато големите индустриални потребители, като членовете на КРИБ и БФИЕК, са били принудени са платят по-висока цена. Драгомир Стойнев вече е отменил търг на стойност 2 млн. лева за избор на Консултант за извършването на Консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3. Установено е, че търгът е бил обявен неправомерно от БЕХ вместо от НЕК, което е начин за източване на дружеството.

Като прецедент министър Стойнев определи и това, че бившият изпълнителен директор на БЕХ е бил упълномощен да се разпорежда с дълготрайните материални активи на холдинга в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството. Това право му е било дадено с договор, пописан от Валентин Николов, в качеството му на председател на СД на БЕХ.

Министърът апелира още ДКЕВР да обърне внимание на т.нар добавка Трайков, която ощетява всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всички потребители на мрежи средно и ниско напрежение плащат такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху потребление, както би било справедливо.

Сами разбирате, че всичко, което се е случвало, е било за сметка на държавния интерес. И всички онези, които са се облагодетелствали по веригата, днес нямат интерес от нашите действия за промяната й, заяви министър Стойнев.

По думите му, този законопроект ще гарантира именно работа на всички в сферата на енергетиката и е необходим, за да не се натоварват българските домакинства.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |