Събития БТПП: Предложението за увеличаване на минималната работна заплата е прибързано

БТПП: Предложението за увеличаване на минималната работна заплата е прибързано

Четвъртък, 27 юни 2013 г., 09:25
Размер на буквите

БТПП: Предложение увеличаване минимална работна заплата пребързаноГлавният секретар на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров връчи на социалния министър Хасан Адемов по време на срещата със социалните партньори, проведена вчера в МТСП, становище на БТПП по социалните мерки от Плана на правителството. На срещата присъства и финансовият министър Петър Чобанов.

БТПП подкрепя мерките за младежка заетост, но намира за прибързано предложението за увеличаване на минималната работна заплата, заяви Васил Тодоров. Той отбеляза, че Палатата е аргументирала писмено в свои становища до редица институции необходимостта от запазване на размера на минималната работна заплата. Неприемливо е отново да се определя размер без предварителна оценка на въздействието. Освен това е крайно необходимо минималната работна заплата да се определя на базата на обективни критерии.

Васил Тодоров изрази и позицията на БТПП за запазване на данъчната тежест и против всякакви предложения за промени в тази област, тъй като трябва да има предвидимост на бизнес средата.

Наред с предложените мерки в т.нар. план Орешарски, трябва да се обърне внимание на въвеждането на електронното правителство, което беше обявено за приоритет и получи подкрепа от работодателските и синдикални организации и не трябва да спира работата по него, категоричен е Васил Тодоров.

Той отбеляза, че в обсъждания план отсъства борбата с корупцията, включително тази на средно ниво, която независимо от политическите промени и смените на управляващите партии остава и реално оказва натиск върху бизнеса. Именно там трябва да се фокусират усилията на контролните органи, подчерта Васил Тодоров.

Главният секретар на БТПП предложи още веднъж и идеята на БТПП, на която все още държавната власт не е откликнала, за безплатна информационна система с актуалните нормативни актове. Всички говорим за борба със сивия сектор, а много често се оказва, че неспазването на многото правила за бизнеса както в национален, така и в международен план, е поради незнание. Не всички фирми имат достъп до платените информационни системи. Трябва да се обезпечи реално принципа, че незнанието на закона не извинява.

Засегната беше и темата за аутсорсинга на административни услуги към бизнес организации, които могат да ги осъществяват. Не може да се създава административен капацитет в администрацията за предоставяне на бизнес услуги. Дейността на администрацията трябва да бъде във формулирането на политики и контрол в тяхното изпълнение, а не в предоставянето на бизнес услуги.

Не бе пропуснат и проблема за прекратения социален диалог. Искаме бързо възстановяване на тристранния диалог, но и премахване на изравняването на статута на членовете на управителни съвети на работодателски и синдикални организации с този на държавните служители, което беше направено със закона за публичност на имуществото, заяви Васил Тодоров. Той припомни, че сегашната регламентация накърнява и международни норми и конвенции, като Конвенция 87 на МОТ.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |