Събития Проф. Иван Георгиев: Повишаването на заетостта е възможно чрез икономически растеж (видео)

Проф. Иван Георгиев: Повишаването на заетостта е възможно чрез икономически растеж (видео)

Понеделник, 24 юни 2013 г., 10:56
Размер на буквите

Проф. Иван Георгиев: Повишаване заетост чрез икономически растежСъстоянието на икономиката, растежът и безработицата са сред темите, обсъждани на Третата международна научна конференция Бизнесът и развитието на регионите, организирана от Стопански факултет при Тракийски университет - Стара Загора. На форума бяха представени над 100 доклада на участници от 9 страни (България, Германия, Австрия, Полша, Италия, Чехия, Македония, Гърция и Русия). 15 доклада презентираха и студенти.

Обсъждахме перспективите в областта на икономиката, но в краткосрочен план те не са особено обнадеждаващи. Трябва да се търси решение на проблема с безработицата, която стигна до рекордно ниво от 18%, каза деканът на Стопанския факултет проф. Иван Георгиев. Безработните са над 400 000, половината от тях са трайно незаети. Възможният изход от ситуацията е чрез икономически растеж, колкото и трудно да е това, добави проф. Георгиев. Проблемът на нашата страна е ръстът на икономиката, който през последното тримесечие е 0,6%, а през 2008 - 2009 г. той беше над 6%. Растеж на брутния вътрешен продукт под 2% гарантира повишаване на безработицата. Изходът е възможен чрез наши и чужди инвестиции и промяна в съотношението между реално произведените продукти и услугите, което в момента е 30% към 70%, коментира деканът. В случай на излизане от Валутния борд е гарантирана изключително висока инфлация, защото зад паричната единица стои много малко реално производство.

Другият вариант за повишаване на икономическия растеж е износ на български стоки и то в страни извън Европейския съюз, което през 2010 и 2011 г. даде добри резултати, каза още проф. Георгиев.

Приоритет на международната конференция, организирана от Стопански факултет при Тракийския университет, е изграждане и поддържане на ефективно работеща система наука - практика - държавно управление с насоченост към академичните среди, представители на бизнеса, местната администрация и държавните органи, които разработват секторни и регионални политики на национално и международно ниво.

Гост на форума беше председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, който е обсъдил с декана на факултета проф. Иван Георгиев възможността за взаимодействието между бизнеса и науката в полза на практическата подготовка на студентите.

В момента в Тракийски университет се провежда кандидатстудентска кампания за учебната 2013 - 2014 г. В Стопански факултет по държавна поръчка могат да се обучават 180 студенти редовно и задочно по специалностите: Бизнес икономика, Регионална икономика и Аграрна икономика - степен бакалавър. За магистърските специалности държавният прием е 10 бройки.

Стопански факултет има сключени договори за обмен на студенти и преподаватели с 15 чуждестранни университета.

Венета Асенова

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |