Събития Общините обмислят завишаване на местните данъци и такси

Общините обмислят завишаване на местните данъци и такси

Понеделник, 14 декември 2009 г., 17:07
Размер на буквите

Една по една общините започнаха да готвят вдигането на местните данъци за догодина. Първи са администрациите на Благоевград, Пловдив и Шумен, които вече се възползват от възможностите, предоставени им с последните промени в Закона за местните данъци и такси. Те вече обявиха предложенията си за по-високи налози след 1 януари.

Данък сгради в Благоевград да се качи от 1.2 на 1.4 промила предлага кметът Костадин Паскалев. Според него сега действащата ставка в общината е сред най-ниските в страната. Налогът върху сделките с недвижими имоти се вдига още по-чувствително - от 1.75 на 2.20%. Паскалев твърди, че облагането на автомобилите не е променяно от три години, а натрупаната инфлация за този период е 42%. Затова кметът предлага вдигане с 20%. Такса смет в Благоевград може да се повиши от 1.1 промила на 1.3, пише вестник Сега.
С около 20-25% ще скочи данъкът върху автомобилите за пловдивчани. Увеличението ще е според марката и обема на двигателя. Според готвената промяна собствениците на най-масовите коли ще получат най-малко увеличение за разлика от притежателите на луксозни возила. И пловдивската община формално се аргументира не с кризата и с празните общински каси, а с това, че налогът не е пипан през последните години.

Данъкът върху сделките с имоти също ще се качи от 2 на 2.5%. Като компенсация на тези увеличения общината предлага леко понижаване на такса смет за фирмите и гражданите. Бизнесът ще плаща 5.5 вместо 6 промила, а хората - 1.2 вместо 1.3 промила.
Шуменските шофьори също ще трябва да се бръкнат повече догодина, след като идеята данъкът да се вдигне с до 30 на сто набира сила. Сделките с имоти пък ще се облагат с 2.8% вместо с 2.2%, колкото е ставката сега. Има идея такса смет да отпадне за детските градини и социалните заведения в града.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |