Събития В Стара Загора идва пътуващата изложба на Европеана Близки във времето и пространството

В Стара Загора идва пътуващата изложба на Европеана Близки във времето и пространството

Неделя, 16 юни 2013 г., 16:41
Размер на буквите

Европеана europeanaПътуващата изложба Близки във времето и пространството гостува в Стара Загора в периода от 19 до 26 юни 2013 г. Изложбата ще бъде разположена във фоайето на Държавна опера. Входът е безплатен. Близки във времето и пространството е изложба, която олицетворява силата на културното наследство да свързва хора и места независимо от време и граници.

Тя се представя благодарение на европейския дигитален музей и библиотека Европеана и на основния ѝ партньор в България - Регионална библиотека Пенчо Славейков.

Изложбата Близки във времето и пространството се представя в осем града – София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Варна, Русе и Добрич. Домакини на изложбата в тези градове са регионалните библиотеки, а в  Стара Загора е библиотека Родина. Графикът на гостуването на изложбата в страната можете да бъде видян на сайта на Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна.

Официалното откриване на изложбата се състоя на 5 юни 2013 г. в книжарница Хеликон – София. Официални гости на събитието бяха Елинор Кени, мениджър Европейски проекти на Европеана, Емилия Милкова, директор на Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна, писателя Георги Господинов и Аксения Бонева, главен експерт в дирекция Културна политика в Министерство на културата.

Близки във времето и пространството представлява културен портал към конкретни места в Европа. Тя разкрива внимателно подбрани културни символи на всеки един от осемте български града и подканя посетителите да потърсят повече информация за тях на сайта на Европеана. За да докаже, че не само времето, но и пространствата са лесно преодолими, изложбата показва също и европейски град – сроден на всеки един от българските градове. Връзката се носи от предмет или място от този град с подобна културна, научна, историческа или религиозна значимост. Към всяко изображение от миналото изложбата показва обекта или мястото, което днес съществува в близост и може да се види.   

Посетителите могат да преоткриват както хора и места, близки до дома им, така и далечни кътчета от Европа. Например Русе е наричан Малката Виена заради архитектурните си паметници. Св. Богородица е покровителка и на град Хасково, и на френския град Лурд. Варна и Ница са перлите на две морета. Неолитните селищни могили и жилища, открити в Стара Загора и френския град Воклюз, показват общите исторически корени на Европа.

Изображенията в изложбата се придружават от QR кодове, така че посетителите могат да отидат директно на сайта на Европеана чрез техните смартфони и да открият допълнителна интересна информация за представените обекти.

Джил Козинс, изпълнителен директор на Европеана казва: Пътуващата изложба Близки във времето и пространството свързва българите с културното им наследство и показва чрез визуални асоциации връзката между българското културно богатство и това на останалата част от Европа. Ние желаем всеки да има достъп до европейското културно наследство. Тази изложба е уникален начин да постигнем именно това – да го доставим директно на хората, което всъщност е и мисията на самата Европеана.  

Европеана събира на едно място 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, снимки от повече от 2200 културни институции от цяла Европа и ги доставя по начин, който е удобен и отговаря  на възможностите на хората днес - например чрез техните лаптопи и таблети и телефони. Европеана поддържа културното наследство живо през 21-ви век и свързва културните богатствата от миналото със съвременните хора. Целта е те да се наслаждават на произведения на изкуството и значими артефакти от комфорта на домовете си или от дланта на ръката си чрез смартфона.
Европеана позволява достъп до дигитални копия на книги, рисунки, филми, записи, фотографии и архивни документи на 29 езика. Порталът позволява достъп до всички големи национални колекции като Музея Рикс в Амстердам, Британската библиотека в Лондон и Музея на история на изкуствата във Виена и др. 
Благодарение на сътрудничеството с Регионална библиотека Пенчо Славейков и с останалите партньори в България, от 2008 г. до този момент в Европеана са качени повече от 30 хиляди български материала, които са достъпни чрез интернет.

Обществената библиотека Пенчо Славейков във Варна е основана през 1883 г. от варненската литературна общност, благодарение на щедро дарение на известни публични личности и патриоти от Варна. Библиотеката е хранилище на българската национална литература от 1945 г. Днес библиотека Пенчо Славейков е обществена институция, подкрепяна от общината, а също и регионална библиотека и методологичен център.

Пътуващата изложба на Европеана Близки във времето и пространството, София - Елинор Кени
Елинор Кени, мениджър Европейски проекти на Европеана, представя изложбата Близки във времето и пространството в София

Пътуващата изложба на Европеана Близки във времето и пространството, София - Георги Господинов
Писателят Георги Господинов при откриването на експозицията

Пътуващата изложба на Европеана Близки във времето и пространството, София

Пътуващата изложба на Европеана Близки във времето и пространството, лого

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |