Събития Драгомир Стойнев: Такса пренос на електроенергията пада на 10 лева, износът се отпушва до дни (видео)

Драгомир Стойнев: Такса пренос на електроенергията пада на 10 лева, износът се отпушва до дни (видео)

Събота, 15 юни 2013 г., 16:42
Размер на буквите

такса пренос електроенергия 10 лева, износ отпушва дниСектор енергетика е в колапс и първата стъпка за стабилизирането му е да бъде намалена таксата за пренос на електроенергия, за да се възстанови износът до края на месеца. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при посещението си в Мини Марица изток ЕАД. В момента страната ни не изнася ток, в резултат на което губи 1,5 млрд. лева, каза още той.

Такса износ в момента е 35 лева за мегаватчас. В тази цена бяха включени добавки, които са изцяло незаконни и смятам, че трябва да отпаднат и таксата да бъде на ниво около 10 лева, добави още Стойнев.

Това ще доведе до влизането в икономиката на свежи пари. Резултатът ще бъде увеличаване на въгледобива и натоварване на топлоелектрическите централи. Драгомир Стойнев е водил разговори с ръководствата на двете американски централи в комплекса Марица изток и по пътя на диалога ще се търси корекция на неизгодните за страната ни договори за изкупуване на електроенергия.

В момента системата е толкова зле, че или всички заедно изплуваме, или всички заедно потъваме. Затова е необходимо всеки един производител да направи крачка назад, за да можем после да напреднем. Наистина ни трябват бързи и спешни стъпки и може би да се предоговорят голяма част от договорите, тъй като плаща крайният потребител, обясни министърът.

Той заяви, че ситуацията във въгледобивното дружество е тревожна и то умишлено е било водено към фалит. Това предприятие ще остане стратегическо и 100% държавно, защото е важно за националната сигурност, категоричен е Драгомир Стойнев.

Заради спада във въгледобива Мини Марица изток ЕАД е реализирало около 40 млн. лева загуби. Има и несъбрани задължения от различни дружества за над 30 млн. лева.

илко груев

 

Драгомир Стойнев посети Рудник 1 на Мини Марица изток ЕАД

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |