Събития В Стара Загора гостува изложбата България 1944 - 1989 г. забранена истина (видео)

В Стара Загора гостува изложбата България 1944 - 1989 г. забранена истина (видео)

Понеделник, 03 юни 2013 г., 12:58
Размер на буквите

Стара Загора изложба България 1944 - 1989 г. забранена истинаДокументалната изложба България 1944 - 1989 г. забранена истина гостува в Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора. Тя е експонирана по инициатива на Съюза на репресираните от комунистическия терор в областния град.

Нека се знае, че истината за съпротивата в България, за преживяните репресии по затвори и лагери и насилието в ежедневието, беше забранена за споделяне и пред най-близките хора. Това е една от причините днес по-младите поколения да знаят толкова малко за комунистическия терор, гласи посланието на художничката Фанна Коларова, която заедно с историка Стоян Райчевски са автори на документалната изложба България 1944 - 1989 г. забранена истина. 45-годишният период от близкото минало на страната е представен на 16 пана.

Нашата цел е да покажем предимно на младите хора на България истината за този период - ограниченията, които са налагани върху правата на човека, престъпленията спрямо човечеството, несправедливостите спрямо българските интелектуалци по време на Народния съд, лагерите, в които бяха хвърлени много невинни хора, много български граждани, включително и младежи, само за това, че подражаваха, или се опитваха да се доближат до ценностите на западната демокрация, каза Стоян Райчевски.

Изложбата е реализирана с подкрепата на фондация Конрад Аденауер, Възпоменателната библиотека за почит на жертвите на комунизма в Германия и Федералната фондация за изследване на диктатурата на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП).

България със сигурност може да се гордее със своята история, но както при всяка друга държава по света има и тъмни петна. Затова едно демократично общество трябва да осмисли тези тъмни петна и според мен това е задача на държавата. Ние се опитваме да подкрепим този процес чрез изложбата, заяви д-р Марко Арнд - ръководител на Регионалното бюро на фондация Конрад Аденауер в България.

Изложбата е отворена за посетители през следващите две седмици.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |