Събития БНТ: Полигонът Змейово не е причина за обгазяването (видео)

БНТ: Полигонът Змейово не е причина за обгазяването (видео)

Понеделник, 20 май 2013 г., 19:53
Размер на буквите

местен референдум съдба полигон Змейово 26 майВоенният полигон Змейово край Стара Загора не е причинителят на обгазяванията на района през последните години. Това обявиха министрите на околната среда и водите и отбраната Юлиан Попов и Тодор Тагарев. Заключението им се базира на данните от измервателните екостанции до полигона.

Те са отчели в пъти по-ниски концентрации на финни прахови частици, серни, азотни и въглеродни съединения в сравнение с градове като София, Пловдив и Перник.

Уверенията на военното и екоминистерството идват дни преди насрочения за 26 май референдум за бъдещето на военния полигон в община Стара Загора. Министрите Тагарев и Попов гарантираха, че там отдавна не е правена утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси, информира Българската национална телевизия.

За всички, които се вълнуват работи интернет-страница. В нея денонощно на живо предават няколко камери. Две от самия полигон и една от космически спътник. Има дори предварителен график за това, какво ще се прави на полигона.

Тодор Тагарев - служебен министър на отбраната: Ако ние имахме съмнения, че полигонът е замърсител за Стара Загора ние незабавно бихме предприели действия, за да се преценят основанията за съществуване на полигона и начина, по който той функционира. Но ние нямаме такива притеснения.

Юлиан Попов - служебен министър на околната среда и водите: Ние българското общество сякаш нямаме доверие в институциите, каквото една институция му каже - автоматично много хора казват, че има нещо гнило.

Тодор Тагарев - служебен министър на отбраната: Досега няма факти, които да доказват, че полигонът е замърсител на въздуха.

Хората в село Змеево са разделени по отношение на резултатите от еконаблюденията. Въпреки че адмирират необичайната за военен обект прозрачност, всеки има свое обяснение за това, откъде идват замърсяванията на въздуха.

Допитването за или против закриването на военния обект ще има само препоръчителен характер, тъй като по закон полигона е със статут на обект на Националната сигурност.

 

Протестно шестрие в Стара Загора, проведено на 21 май 2013 г., дни преди обявената дата за провеждане на референдум с въпрос: Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон край Змейово?

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |