Събития Седем души от Стара Загора са болни от белодробна туберкулоза

Седем души от Стара Загора са болни от белодробна туберкулоза

Неделя, 13 декември 2009 г., 21:51
Размер на буквите

Само за една седмица в Стара Загора са регистрирани седем нови пациенти с туберкулоза. Те са открити по време на миналата "Седмица на отворените врати", когато се извършваха безплатни прегледи в Областния диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора. Управителят на диспансера д-р Любомир Любенов прогнозира, че е възможно да има още пациенти с тежката диагноза, след като станат известни всички резултати.

Според д-р Любенов в страната и конкретно в Старозагорска област има тенденция за увеличение на тежките форми на белодробна туберкулоза. Предприета е инициатива за регистриране на точния брой на пациентите с така наречената мултирезистентна туберкулоза, за да се осигури доставка на алтернативни лекарства за тях. Предстои и усъвършенстване на сега съществуващия туберкулозен регистър, информира управителят на Тубдиспансера д-р Любомир Любенов, пише вестник Старозагорски новини.
Седмицата от 7 до 11 декември е трета поред за 2009 година, която се провежда във всички специализирани диспансери в 28-те области на България. Тя е по инициатива на здравното министерство и се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария чрез програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България".
Досега вратите на тубдиспансерите за безплатни прегледи бяха отворени през годината от 27 до 30 октомври и от 9 до 13 ноември. Средствата за трите кампании за 2009 година възлизат на над 130 милиона лева.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |