Събития Млекопроизводителите са готови за безсрочен национален протест (видео)

Млекопроизводителите са готови за безсрочен национален протест (видео)

Понеделник, 15 април 2013 г., 16:51
Размер на буквите

Танчо КолевНационалното сдружение на месо и млекопроизводителите е в готовност да излезе на безсрочен национален протест пред Президентството и Министерски съвет. Причините за недоволството на фермерите са няколко: отменената от 3-членен състав на ВАС наредба за млечните продукти, липса на субсидии за мляко и очакван спад в изкупната цена на суровината.

До края на месеца сигурно ще осъществим протестни действия, но излезем ли те ще бъдат безсрочни, заяви Танчо Колев, председател на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите.

До 15 април изкупната цена на суровото мляко е между 0,55 и 0,70 лева, но има индикации, че тя ще падне, което поставя млекопроизводителите в много трудна ситуация. На Гергьовден имаме празник на животновъда, така че е възможно и на 6 май да организираме протест пред Президентството и Министерски съвет - 10 дни преди изборите, каза още Танчо Колев.

По отношение на отменената Наредба за млечните продукти, което предизвика острото недоволство на хората в бранша, председателят на сдружението заяви, че опасенията им са големи и касаят всички потребители. Притеснява ни не толкова като фермери, защото животновъдството в България е обречено на гибел, а по-скоро като потребители, защото имаме все още деца в България и роднини, които консумират тази имитираща продукция, коментира Танчо Колев. Решението на 3-членния състав на ВАС е протестирано от прокуратурата и до окончателното определение наредбата остава в сила.

В навечерието на Великден Танчо Колев заяви, че цената на агнешкото месо ще запази нивата си от миналата година - между 6 и 7 лева за килограм живо тегло. Очаква се износ на месо за Турция при изкупна цена 8 лева за кг живо тегло и ако това съвпадне с празниците, в магазините агнешкото ще достигне 16 лева. Не е изключено и през 2013 г. отново да се предлага по-евтино румънско месо.

илко груев

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |