Събития Сградата на библиотека Родина очаква спешен ремонт (видео)

Сградата на библиотека Родина очаква спешен ремонт (видео)

Четвъртък, 21 март 2013 г., 11:12
Размер на буквите

библиотека Родина сграда ремонтСградата, в която се помещава библиотека Родина, на бул. Руски 17 в Стара Загора, е потенциално опасна. От 1953 година там не е правен основен ремонт. Покривът се руши, има течове и водата влиза в осветителните тела. Това крие риск от късо съединение в електрическата мрежа и пожар. В таванското помещение е хранилището и библиотечните единици там са застрашени от унищожаване от влагата.

Ръководството на библиотеката с основание е обезпокоено за сигурността на работещите в сградата и на нейните посетители, защото е възможно късо съединение и пожар, каза директорът Слава Драганова.

Според нея, статутът на сградата не е установен. Тя е била общинска собственост, след това държавна, но в момента не фигурира в регистрите на Областна управа - Стара Загора. Независимо обаче от собствеността, ремонтът на библиотеката може да бъде включен в проект през следващия програмен период 2014 - 2020 година, смята Слава Драганова.

Кметът Живко Тодоров е разпоредил проверка на собствеността на сградата и за изясняване на обстоятелствата чия отговорност е извършването на ремонт.
За разлика от притесненията, свързани с лошото състояние на сградата, служителите на библиотека Родина се радват на все повече посетители и твърдят, че старозагорци са четящи хора. За да отговорят на техните изисквания се осигуряват непрекъснато нови заглавия и фондът на библиотеката се дигитализира.

Библиотека Родина е една от най-старите библиотеки в България и най-старата в Старозагорска област. Дейността и започва през март 1860 г. с откриването на първото читалище в Железник по инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци. През следващата седмица библиотека родина отбелязва 153 години от своето създаване.

илко груев

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |