Събития ЕП ще гласува закони за бързо обезщетение за разочарованите купувачи

ЕП ще гласува закони за бързо обезщетение за разочарованите купувачи

Петък, 08 март 2013 г., 13:00
Размер на буквите

ЕП закони бързо обезщетение разочаровани клиенти Европейските граждани, подали жалби срещу търговците на стоки и услуги, ще могат да използват евтин, бърз и справедлив процес на посредничество, вместо дълги съдебни дела, благодарение на два нови закона, които предстои да се гласуват във вторник. Двата текста, получили неофициалното съгласие на държавите членки, предвиждат съответно онлайн и алтернативно разрешаване на спорове.

Много държави членки вече имат схеми за алтернативно решаване на спорове (АРС), но липсата на информираност, недостатъчното покритие или претовареността им затрудняват използването им от страна на купувачите. Директивата за алтернативно решаване на спорове ще изисква държавите да гарантират, че за всички бизнес сектори съществуват АРС органи, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Схемите за АРС ще обслужват жалби за стоки и услуги, независимо дали са закупени онлайн или в магазин, зад граница или в собствената държава. Споровете по принцип трябва да бъдат решавани в рамките на 90 дни и АРС услугата трябва за предпочитане да бъде безплатна за купувача или да предвижда само номинална такса.

Отделен регламент разглежда онлайн решаване на спорове (ОРС). Той предвижда онлайн платформа на всички езици на ЕС, която да бъде създадена и поддържана от Европейската комисия. Платформата за ОРС ще предлага стандартни формуляри за подаване на жалби и ще предлага на купувачите най-подходящата схема за решаване на техния спор.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |