Събития 175-годишнината от рождението на митрополит Методий Кусев беше отбелязана със залесяване

175-годишнината от рождението на митрополит Методий Кусев беше отбелязана със залесяване

Петък, 01 март 2013 г., 14:14
Размер на буквите

175 години митрополит Методий Кусев залесяванеКметът на Стара Загора Живко Тодоров, общински съветници, журналисти,  представители на Младежки общински съвет и общински озеленители засадиха 300 бр. контейнерни фиданки от атласки кедър в слабо залесена местност над Зоопарка.

Това е четвърта залесителна кампания, в която се включва старозагорският кмет в подножието на Сърнена гора, в района на Аязмото. Той обясни, че общинската администрация полага усилия за възстановяване на зеления пояс над стадион Берое и около парка. Районът се обезлесява постоянно от живеещите в района, нерядко през лятото там избухват и пожари.

На този терен ще бъдат засадени общо 1 000 фиданки, осигурени безплатно от фирмата, допусната да събира семена от иглолистни на територията на парк Митрополит Методий Кусев. Още 200 кедърчета ще бъдат посадени там за Първа пролет на 22 март, уточни Галина Караджова, началник звено Озеленяване и комунални дейности, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Акцията е посветена на 175-ата годишнина от рождението на старозагорския митрополит Методий Кусев. Навършват се 118 години от първата кампания по залесяването на почти голия Ахмак баир на 28 февруари 1895 г. Организатор тогава е старозагорският митрополит Методий Кусев. Той засажда собственоръчно първите борчета и превръща мястото в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия.

Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3 200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение. От животинските видове се срещат сърни, източноевропейски таралежи, сухоземни костенурки, катерици. Днес паркът, носещ името на Методий Кусев, е любимо място на старозагорци за отдих на открито. На 1 ноември те полагат цветя на неговия гроб, непосредствено до параклиса Свети Теодор Тирон и пред паметника му, разположен до арката на входа на парка.

В парка е разположена и старозагорската зоологическа градина.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |