Събития Не са открити пилешки продукти с вода в Старозагорско (видео)

Не са открити пилешки продукти с вода в Старозагорско (видео)

Четвъртък, 28 февруари 2013 г., 11:10
Размер на буквите

проверки търговияНа 21 февруари изтече гратисният период, в който търговците можеха да продават вече произведените и налични количества пилешки продукти, които съдържат вода. Има случаи, при които на етикетите е отбелязано наличие на 30% вода, което е недопустимо.

След тази дата Българската агенция по безопасност на храните и областните й структури започнаха проверки на производителите, преработвателите и търговците, като се вземат и проби, които се изпращат за анализ в специализирана лаборатория в София.

Според измененията в наредбата продуктите не трябва да сдържат вода над 4,3%. След 21 февруари до момента инспекторите на Областна агенция по безопасност на храните в Стара Загора са извършили 13 проверки. Не са констатирани пилешки продукти, които не отговарят на изискванията на наредбата, заяви директорът д-р Дамян Миков.

Проверките по веригата: производител, преработвател и търговец са регулярни и всяка седмица се изготвя справка с констатираните резултати, която се изпраща в Българската агенция по безопасност на храните в София. Санкцията за производителите на пилета с наднормено съдържание на вода при първо нарушение е 10 000 лева, а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Глобата за търговците, допуснали продажбата на такива продукти, е 5 000 лева.
Редовни проверки инспекторите извършват и на останалите хранителни продукти, като млечни и техните заместители.

Д-р Дамян Миков заяви, че сериозни нарушения не се констатират, защото производителите, преработвателите и търговците се стремят да отговорят на изискванията на потребителите. Освен това ги респектират и големите глоби.

За нарушаване на Наредбата за специфични изисквания към млечните продукти, имуществената санкция може да достигне до 100 000 лева, информираха от пресцентъра на земеделското министерство.

илко груев

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |