Събития ТПП - Стара Загора помага на фирмите за разделното събиране на отпадъци (видео)

ТПП - Стара Загора помага на фирмите за разделното събиране на отпадъци (видео)

Сряда, 13 февруари 2013 г., 13:24
Размер на буквите

ТПП - Стара Загора разделното събиране отпадъциОт началото на годината влязоха в сила новите изисквания в Закона за управление на отпадъците. Според тях всички търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради на територията на страната трябва да събират разделно отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаса и метали.

Според експерта по екология в Търговско-промишлена палата - Стара Загора Светлозар Димов, новите обстоятелства товарят бизнеса най-вече заради неяснотите и по-малко с финансови разходи.

Затова всяка една от фирмите може да се обърне към нас за съдействие при прилагането на системата за разделно сметосъбиране. Палатата има нужната компетентност, за да помогнем на фирмите лесно да приложат новите изисквания и вече много от тях се възползваха, заяви Светлозар Димов.

Осигуряването на съдовете за разделно събиране на отпадъци е ангажимент на съответната фирма, а не на общините, категоричен е законът.

Идеята на новите изисквания за разделно сметосъбиране е да се подобри контрола и да се определят точните количества на отпадъка, който попада в схемите за рециклиране. Това ще осигури по-добра отчетност на България към Европейската комисия, по-прецизно изпълнение на поставените цели и избягване на санкция, обясни Светлозар Димов.

Той заяви още, че има случаи, в които собствениците на фирми не трябва да купуват специални контейнери за разделно събиране на отпадъците. Те могат да се съхраняват в приспособими за целта съдове, като за хартията, например.

Община Стара Загора ще сключи договор с нова фирма за разделно събиране, която да подобри качеството на предлаганата услуга. Това ще е от полза не само за бизнеса, но и за целия град. Новите контейнери за разделно сметосъбиране в Стара Загора ще бъдат поставени до две седмици. Кметът призовата всички да ги използват по предназначение и да събират разделно, защото така ще се намали количеството отпадък и съответно няма да има чувствително увеличение на такса смет.

Контролът по изпълнение на изискванията на Закона за управление на отпадъците е на екоминистерството и Регионалните инспекции по околната среда и водите. При първо нарушение санкциите са между 3000 и 10 000 лева, а при повторно до 20 000 лева. Преди да пристъпят към глоби инспекторите дават възможност на бизнеса да изпълни изискванията на закона.

илко груев

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |