Събития Артефакти от Стара Загора ще бъдат показани триизмерно в Европеана (видео)

Артефакти от Стара Загора ще бъдат показани триизмерно в Европеана (видео)

Сряда, 13 февруари 2013 г., 13:09
Размер на буквите

Артефакти от Стара Загора ще бъдат показани триизмерно в ЕвропеанаРегионален исторически музей - Стара Загора беше единодушно одобрен от Изпълнителната агенция за научни изследвания в Брюксел съюз и стана партньор в проекта INSIDDE, финансиран по 7-ма рамкова програма на Европейския съюз. В проекта участват представители на 6 европейски страни. Координатор е технологичната компания TREELOGIC от Испания.

Първата работна среща на партньорите се проведе преди дни Овиедо, където е седалището на компанията. Основната цел на проекта е да бъде разработена иновативна технология за триизмерно заснемане на обекти на културното наследство. Тя ще се приложи за първи път върху артефактите в старозагорския музей. След това те ще бъдат представени в най-голямата онлайн културна мрежа – Европеана. Заслугата за включването на музея в международния проект е на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Обектите на Стара Загора ще бъдат първите, обработени по този начин. Те ще бъдат представени като пилотни, а това означава, че те ще бъдат първите, които ще се разпространяват в мрежата Европеана. За нас това е много важна, нетрадиционна възможност за разпространение на информацията за културно-историческите ценности, които има в нашия музей и в нашия регион, заяви председателят на Палатата Олег Стоилов.

Регионален исторически музей - Стара Загора има какво да покаже не само на Европа, но и на света. Пилотно ще бъдат сканирани 4 обекта, сред които и оригинален препис на Паисиевата История Славянобългарская.

Проектът дава възможност да се изследва не само структурата на експоната, от какво е изработен - камък, метал, злато, сребро, хартия, но ако какво се е съхранявало в предмета, например. Това ще даде възможност по много по-атрактивен начин да се представят тези експонати и всеки, като че ли да отвори една завеса и да види какво се съдържа вътре в артефакта, обясни Светла Димитрова, директор на Регионален исторически музей - Стара Загора.

Дейностите в Регионален исторически музей - Стара Загора се финансират със 125 хил. евро за изпълнението на 3-годишния проект, който завършва в края на 2015 г. Иновативната технология за триизмерно сканиране на артефактите ще позволи обекти от културното наследство на Стара Загора да бъдат разглеждани и чрез смартфони и таблети, като за целта ще се създадат специални приложения за тях.

илко груев

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |