Събития Природозащитници и собственици на земи в парк Бедечка излязоха на протести (видео)

Природозащитници и собственици на земи в парк Бедечка излязоха на протести (видео)

Сряда, 30 януари 2013 г., 20:00
Размер на буквите

парк БедечкаНад 100 екозащитници и близо 40 собственици на земи в парк Бедечка в Стара Загора излязоха на два отделни мирени протеста в центъра на Стара Загора, независимо от ниските температури. Едните искат паркът да остане зелена територия, а собствениците настояват да вземат земите си и да започне застояване на определен район, което позволява последната актуализация на Общия устройствен план на Стара Загора. По данни на общината собствениците са 83-ма и имат общо 200 декара.

Искаме паркът да се запази, защото градът ни не разполага с много зелени площи и ще отстояваме това до край, каза Йордан Йорданов от Гражданска инициатива Да спасим парк Бедечка. Според него е необходимо да се отдели ресурс за облагородяването на парка и поддържането му в добър вид, защото недобронамерени старозагорци често го използват за нерегламентирано сметище. Екозащитниците проведоха протестното си шествие по бул. Цар Симеон Велики и организираха митинг пред Общината.

На метри от тях, до шадравана в парк Пети октомври, мирно изразяваха недоволството си и собствениците на земи в Бедечка.

В България правото да се наследяват имоти е гарантирано от Конституцията и от законите. Ние не завземаме чужди територии, коментира Лидия Бакалова, собственик на земя в парка.

Тяхното недоволство е провокирано от предложението на кмета Живко Тодоров за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план, с цел запазване на парка. За целта собствениците ще бъдат обезщетени с подходящи имоти.

Ако предложат по един апартамент в крайните квартали на града естествено, че никой няма да се съгласи, но всички е въпрос на преговори, каза Георги Бакалов, собственик на земя в парк Бедечка

Казусът с парк Бедечка ще бъде решен на заседание на Общинския съвет на Стара Загора на 31 януари. На него ще присъстват представители на екоозащитниците и на собствениците на земи.

 

Венета Асенова

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |