Събития Симеон Дянков оцени високо работата на общинската администрация в Стара Загора

Симеон Дянков оцени високо работата на общинската администрация в Стара Загора

Сряда, 30 януари 2013 г., 17:30
Размер на буквите

Симеон Дянков оцени работата на общинската администрацияЗа кратко време кметът Живко Тодород е успял да направи много, очарован съм от размаха с който се работи. Това каза днес след посещението на обекти, по които се работи или предстои да се реализират по различни проекти в Стара Загора, министърът на финансите Симеон Дянков.

В началото на посещението си, придружен от Живко Тодоров и представители на общинското ръководство, той посети Античния форум, където се изпълнява проект за превръщане на културно-исторически паметници от Античния период в туристическа атракция по Оперативна програма Регионално развитие.
Общата стойност е 4,387 млн. лева., от които 210 599 лева са съфинансиране от Общината, съобщиха от пресцентъра. 

Министърът поясни, че целта на посещението му е да се дадат допълнителни средства от държавата, където е необходимо, за разкриване и показване на археологически обекти от богатото историческо наследство на Стара Загора, които могат да привличат туристи в региона. Според него държавата може да добави средства за цялостното разкриване на центъра на Августа Траяна, за да се покаже целия площад на античния град.

Общината ще работи за създаване на маршрут от десетина обекта, които да задържат туриста да остане поне два дни, обясни Дянков. Той разгледа с голям интерес Регионалния исторически музей, Музея на религиите и музей Неолитни жилища.

Кметът Живко Тодоров запозна вицепремиера и с идейния проект за изграждане на многофункционална спортна зала с над 5 000 места на парцел от 90 дка на мястото на бившите Артилерийски казарми в града. Търси се финансиране и за необходимото отваряне на ул. Христо Ботев в тази й част, както и изграждане на атракциони, спортни пособия на открито и голям парк. За целта съществуващата в момента растителност в двора на казармата ще бъде запазена, поясни Тодоров, който показа терена, заедно с полк. Димитър Нинов, зам.-командир на Втора механизирана бригада.

Министър Дянков одобри проекта за изграждане на нова спортна зала в двора на СОУ Иван Вазов с отпуснатите от образователното ведомство 1 млн.лева за целта. Проектът е готов, обявена е обществена поръчка и се търси изпълнител, стана ясно по време на посещението.

Вицепремиерът хареса и определения терен за строеж на нова детска градина, която ще бъде издигната на мястото на бившата Вечерна гимназия в самия център на града. Той съобщи, че от министерството са превели вече обещаните 2,4 млн. лева за започване на строителните дейности. Предвижда се детското заведение да бъде с капацитет от 80 деца, разпределени в четири групи. По проекта вече се работи, предстои процедура за обществена поръчка по избор на изпълнител.

Днес видяхме много обекти, по които общината работи сама, или заедно с помощта на държавата. Гледахме и голяма част от обектите, които могат да се включат като туристически маршрут в кампанията за популяризиране на българското културно-историческо наследство Чудесата на България. В началото на март ще поканим тук най-добрите археолози и историци в страната, за да определим този маршрут. Така обобщи впечатленията си от визитата Симеон Дянков, като обеща, че още в началото на пролетта, по някои от тези обекти държавата ще отпусне допълнителни средства за нови или дофинансиране на вече съществуващи проекти, за да може Стара Загора да стане още по-притегателен център за привличане на туристи.

Очарован съм от размаха, с който работят кметът и неговият екип, как едновременно се мисли за много неща - за нови спортни проекти, не само с държавна помощ, за културни паметници - операта, театъра, музея, археологията, за детски градини. Обсъдихме въпроса и за нови пътища, продължаване на съществуващи, създаване на кръгови кръстовища, каза още вицепремиерът.

Симеон Дянков Стара Загора

Симеон Дянков Регионален исторически музей Стара Загора

Регионален исторически музей Стара Загора посещение Симеон Дянков

Джамия Стара Загора Регионален исторически музей Стара Загора - посещение Симеон Дянков

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |