Събития За първи път производителите на птиче и свинско месо ще получат субсидии

За първи път производителите на птиче и свинско месо ще получат субсидии

Вторник, 29 януари 2013 г., 19:14
Размер на буквите

производители птиче свинско месо получат субсидииДо влизането на наредбата за забраната на влагането на вода в пилешките продукти вода също беше забранена, но наличието ѝ можеше да се прикрива с разни добавки, фосфати… Сега и те са забранени и водата не може да се прикрие наличието на вода, обяснява Иван Ангелов, член на управителния съвет на Асоциацията на птицепроизводителите в България, председател на Борда за яйца и птиче месо и собственик на Градус.

- Г-н Ангелов, има ли и други промени, освен влязлата в сила наредба за забрана на вода в пилешките продукти, които форматират през тази година бизнеса на производителите на птиче месо?

- Предстои ни една нормална година. Всеки вече е направил разчетите си за производство, плановете си за продажба на стоката. Да, Наредба 32 за наличие на вода в пилешките месни продукти, вече е в сила. Ясно е, че тези, които са разчитали да правят бизнес по този начин, трябва да преосмислят присъствието си на пазара или да то прекратя.

В наредбата няма кой знае колко нови неща. До влизането ѝ в сила водата в месните продукти пак беше забранена, но наличието ѝ можеше да се прикрива с разни добавки, фосфати… Новото е, че вече са забранени всички добавки и няма как при изследване да се прикрие наличието на вода.
Шмекерии вече няма да могат да се правят и потребителите вече няма да плащат по 4-5 лева за кг вода.
Изцяло новата и наистина добра новина са субсидиите, които за първи път получават производителите на пилешко и свинско месо. Субсидиите са изцяло български, от националния бюджет. От средата на ноември субсидиите са факт, споразумението е ратифицирано и ще важи за 5 години напред от датата на ратификацията.

В бюджета за 2013 г. парите са заложени. Това е една много голяма помощ за свиневъди и производители на пилешко. Би ни било много трудно без нея.
Третата новина не е толкова оптимистична. На 21 януари ЕК обнови субсидиите за експорт в трети страни. Те вече са не 217 евро на тон, а 108 евро. Проблемът е голям за всички европейски производители. Истината е, че не можем да се конкурираме с производителите в Бразилия, САЩ и Китай.

- Това означава ли, че производителите във вашия бранш ще търсят нови пазари, извън ЕС?

- Да, другите пазари са факт и не отсега, но пазарите в трети страни също са един голям дявол и създават сериозно напрежение.

- Защо ЕК понижи така драстично субсидиите?

- Тази стъпка е продиктувана от кризата в Европа. За мен е много добър знак това, че въпреки тежкото състояние на икономиката в цял свят нашата държава успя да отдели средства за производителите, което е показателно за отношението на управляващите към бранша.

- Инвестициите, влезли на база европейски проекти в сферата на производството на птичи продукти, ще формират ли поне минимален ръст тази година?

- Винаги, когато правиш нещо, когато инвестираш, това ти се връща. Процесът ще продължи и тази година. Колегите са много активни в тази посока, разработват се сериозни проекти, печелят се, работи се много активно за влизане на европейски средства в бранша. С Божията помощ се на дяваме на добра и сравнително спокойна работа с добър резултат.

- Вие сте собственик на едно от най-големите, водещите предприятия в бранша - Градус? Предстоят ли Ви сериозни инвестиции и през 2013 г.?

- При нас нещата стоят така, че непрекъснато трябва да инвестираме, не само за да гарантираме развитие, но и за да поддържаме производството. Разполагаме с 330 000 кв.м. закрити площи. То само покрива като започнеш да правиш от единия край, докато стигнеш до другия, отново се налагат ремонти. И това е най-малкото. Нови мощности към този момент не са ни нужни, погрижили сме се за това във времето досега. А пазарната ниша, на която разчитаме, е известна на потребителите от години. Тя е на качественото пилешко месо, качествените пилешки продукти и яйца. Няма да отстъпим от нея. Развитието ни е проектирано в тази посока. На всички колеги желая здраве и спорна работа!

Иван Ангелов е роден в Панагюрище на 17 ноември 1955 г. С частен бизнес се занимава от 5 август 1992 г., веднага след връщането си от Либия, където работи в ТЕЦ и участва в производството на обезсолена морска вода. фирма Градус от самото начало до днес се занимава само с птицепроизводство, производство на пилешко месо и яйца и е водеща в бранша на българския пазар.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |