Събития Започват проверки за съдържание на вода в пилешките продукти

Започват проверки за съдържание на вода в пилешките продукти

Вторник, 22 януари 2013 г., 11:50
Размер на буквите

проверки съдържание пилешки продуктиБългарската агенция по безопасност на храните започна проверки на производителите, преработвателите и търговците на пилешки продукти. Най-масирани ще бъдат проверките сред производителите, каза министърът. Тези, които ни продават вода, а не месо, лъжат потребителите. На продуктите дори пише 30% съдържание на вода. Те продават скара вода или пилешко месо, коментира министър Найденов.

Вносното пилешко месо също ще трябва да се опакова в преработвателните предприятия по новия ред, съгласно Наредбата, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Тя гласи, че съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3%, като водата в продуктите трябва да е само такава, която се поддържа физиологично в птичия труп, без да бъде допълнително добавяна. Тя не трябва да се обявява. Над тези количества вече е нарушение.

Смятам, че имаха достатъчен гратисен период. Наредбата беше обнародвана на 20 ноември миналата година, а търговците имаха два месеца, за да отговорят изискванията, каза изпълнителния директор на агенцията по храните д-р Йордан Войнов.

Санкциите, при нарушения на забраната, ще бъдат за производителите на такива пилета. При първо нарушение глобата е 10 000 лева, а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Д-р Йордан Войнов подчерта, че глобата за търговците е по-ниска - 5 000 лева, тъй като е възможно в някой търговски обект да е допуснато да има такова пиле.

Проверката е първа и е сигнал към всички. Продукцията със съдържание на вода трябва да бъде свалена от щандовете, обясни министър Найденов. Старата продукция трябва да отиде към хранителната банка или екарисаж.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |