Събития Валентин Радев: Решението за съществуването на военния полигон край Змейово се взема от държавното ръководство (видео)

Валентин Радев: Решението за съществуването на военния полигон край Змейово се взема от държавното ръководство (видео)

Петък, 18 януари 2013 г., 14:53
Размер на буквите

военния полигон край ЗмейовоОбгазява ли полигон Змейово Стара Загора? Въпросът беше обсъден за пореден път по време на представянето на новия началник на военно-изпитателния обект подп. Иван Иванов. През 2002 година с решение на Министерски съвет се унищожиха бойните части на руските ракети СС23, Скъд и Фрог и оттогава на полигона не е извършвана каквато и да било утилизация, увери подп. Иван Иванов, който работи в него от 15 години.

На полигона се извършват изпитвания и тестове, за да се докаже степента на пригодност на оръжията и боеприпасите на Българската армия, които да гарантират безопасната им употреба, каза още подп. Иванов.

На полигона работят над 130 души. Те не са камикадзета да дойдат тук да дишат и да работят, ако полигонът е източник на замърсяванията. Аз нямам никакви притеснения защото военният обект не е източник на обгазяванията, добави зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.

Мария Петрова има 24-годишен стаж на полигона като цивилен служител. Тя предложи на областния управител Недялко Недялков да бъдат направени изследвания на здравословното състояние на всички работещи във военния обект, за да стане ясно, че не тяхната дейност и виновник за обгазяванията.

От няколко години е осигурена пълна прозрачност на полигона: непрекъснато онлайн видеонаблюдение на рубежа (видеокамера 2) и има граждански контрол. Убеден съм, че дейността, която се извършва на военния обект, не води до замърсявания на въздуха, заяви Тони Куцаров, ръководител на Гражданско обединение Екоцентър - Стара Загора.

Политическите сили в Общинския съвет на Стара Загора застанаха зад идеята за провеждане на местен референдум за бъдещето на полигон Змейово и е въпрос на решение през следващите месеци за неговото провеждане, беше коментирано още на срещата по повод представянето на подп. Иванов.

Старозагорци ще решат какво мислят по въпроса за замърсяването, а това какво ще се случи с полигона ще го реши държавното ръководство, тъй като обектът извършва дейности, които не са свързани само със Стара Загора, а са от национално значение, каза още Валентин Радев. Освен това, полигонът се намира на територията на четири общини.

Служител на полигон Змейово предложи средствата за провеждането на референдум за полигон Змейово да бъдат осигурени от политическите сили, които го подкрепят, а не от данъкоплатците.

Венета Асенова

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |