Събития Владимир Уручев: България задоволява вътрешното си потребление, без да се строи Белене

Владимир Уручев: България задоволява вътрешното си потребление, без да се строи Белене

Понеделник, 14 януари 2013 г., 09:52
Размер на буквите

Владимир УручевБългария има необходимия ресурс да задоволява нуждите от електроенергия за вътрешния пазар, дори потреблението през следващите години да се увеличи. БСП се опитва да манипулира общественото мнение, че ако не бъде построена АЕЦ Белене, страната ще трябва да внася електроенергия. Това мнение изрази евродепутатът Владимир Уручев.

Две седмици преди насрочения референдум за развитието на ядрената енергетика в страната, от БСП защитават тезата, че без изграждането на нова централа в Белене България ще започне да внася електроенергия. Според експерти, обаче, това е политическа манипулация.

Абсолютно невярно твърдение, дори бих казал манипулативно. Аз съм проучил цялото развитие на атомната енергетика и бих казал, че спокойно ще задоволим вътрешното си потребление, без да строим Белене, категоричен е Владимир Уручев. Той изказа позицията си в предаване на телевизия Европа.

Инсталираните мощности са около 25% над онова, което потребява българската икономика, обясни Красен Станчев. Според експерти, нова атомна централа на площадката в Белене не е необходима на страната ни в следващите 10 – 20 години.
Твърде оптимистични са някои изказвания на експерти. Ако построим Белене и 7-и и 8-и блок на Козлодуй, означава да произвеждаме 25 - 30 млн. мегаватчаса повече, отколкото са нужни на България. Българската икономика е малка и не може да понесе такива огромни мощности, смята Уручев. В момента да се прави такъв скъп проект без осигурен пазар е горе-долу равно на плащането на външния дълг от времето на Тодор Живков, е мнението на Станчев. 

Евродепутатът Владимир Уручев опроверга и опасенията, че ако не бъде изградена нова атомна централа, ще трябва да преустановим износа на електроенергия. Цените на тока на международните пазари не са толкова високи, че да покрият такава инвестиция, коментира той.

Ако мнозинството от българите отговорят с НЕ на референдума на 27 януари, това не означава край на атомната енергетика в България, e позицията на Владимир Уручев.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |