Събития Грип идва в края на януари

Грип идва в края на януари

Неделя, 06 януари 2013 г., 19:59
Размер на буквите

грипНовият за България щам е Виктория. Досега той не е създавал епидемиологична обстановка в страната, но очакванията са за типична симптоматика. При грип и при ангина е недопустимо самолечение, казва инфекционистът д-р Генка Пейчева. Не бива да се употребяват антибиотици - те не лекуват грип.

- Д-р Пейчева, какво е нивото на вирусните заболявания в момента?

- По отношение на грипните заболявания цари пълно спокойствие. Имаме единични случаи на остри вирусни заболявания, но, според мен, до момента няма проявени типично грипни заболявания. През последните седмици проблем по-скоро са острите гнойни ангини. Вероятно те са следствие от липсата на добра адаптация към рязкото захлаждане и съответно простудяване. Гнойната ангина е тежко бактериално заболяване и при него самолечението е безумие. Необходима е задължителна консултация с лекар, който да прецени кои медикаменти биха били подходящи за всеки конкретен случай. Най-добре е, разбира се, ако най-напред се направи микробиологично изследване, за да се уточни причинителят.

Ангините протичат до момента типично - с висока температура, с плътни налепи. При липса на температура вероятно става въпрос за сериозен пад на имунната система на пациента и е необходимо подсилване на организма.

- Очаква ли се скоро грипна епидемия?

- По данни на Световната здравна организация и българското здравно министерство има вероятност от епидемиологична обстановка през втората половина или края на месец януари. Сега около празниците имаше повече събирания и обмен на вируси - логично е да има скок в заболяванията. Предположението е, че в България ще дойдат щамовете Виктория, малко от т.нар. свински грип, към който ние имаме имунитет и той няма да създаде сериозни проблеми, и Нова Каледония. Новият за нас щам е Виктория. Досега той не е създавал епидемиологична обстановка в България, но очакванията са за типична симптоматика.
При грип също е недопустимо самолечение. Задължително е 5-дневното оставане вкъщи, за да има пълно излекуване без усложнения с предписаните от лекаря противогрипни медикаменти. Не бива да се употребяват антибиотици - те не лекуват грип и не е нужно да отравяме организма безсмислено.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |