Събития Съдят журналист заради боклуците в 12-о ОУ в Стара Загора

Съдят журналист заради боклуците в 12-о ОУ в Стара Загора

Понеделник, 07 декември 2009 г., 21:31
Размер на буквите

Състав на Районен съд - Стара Загора, даде ход на заведеното дело от директора на 12-о основно училище в Стара Загора Валя Монева срещу публикацията на вестник Старозагорски новини от 7 септември т.г. Общината чисти боклуците на 12-о ОУ с автор Росица Ранчева. Според директорката на училището, написаното не отговаря на истината, уронва достойнството й като личност и цели да предизвика уволнението й.

Поисканото обезщетение от Монева за нанесената обида е в размер на 10 000 лв., плюс законовите лихви. Директорката настоява съдът да разпореди публично извинение на първа страница на "Старозагорски новини", както и опровержение на статията.
Съдебният спор е свързан със съществуващо от доста години нерегламентирано сметище с двора на 12-о основно училище в ромския квартал "Лозенец". При предишната акция на Община Стара Загора и "Нелсен Чистота" от там бяха изхвърлени 30 камиона боклук, но кофите за смет продължават да бъдат пренебрегвани за сметка на училищния двор. За да започне учебната година при нормални условия, от Община Стара Загора организираха бригада по почистването с участието на  общински служители и представители на фирмата по чистота. Акцията е уговорена ден по-рано със заместник-директорката. Във въпросната събота - 5 септември 2009 г., ръководството на училището не взема участие в почистването.
Изнесеното по страниците на "Старозагорски новини" е едно към едно коментар на зам.-кмета Белчо Белчев. Думите му са предадени в кавички, но въпреки това Монева търси отговорност от журналистката, оповестила фактите.
Интересна подробност е, че по случая са взели отношение още три медии и написаното и казаното от тях не се различава от това в "Старозагорски новини".
В тази връзка защитата на Росица Ранчева адвокат Елена Нонева предостави на съда публикация от седмичника "Бизнес поща", а се оказа, че колегите от Дарик радио пазят запис от изявлението на зам.-кмета Белчо Белчев.

Другата интересна подробност е, че Валя Монева отказва да публикува предложеното й от редакцията опровержение по въпросната публикация. Тя завежда дело срещу Ранчева 42 дни след излизането на броя за боклука в двора на училището, за което отговаря. Тъжбата е с дата 19 октомври, а на 13-и същия месец "Старозагорски новини" излезе с материал под заглавие "Конфликт на интереси с мирис на нафта в 12-о ОУ?". В него се дава гласност на проверка на звено "Инспекторат" към Общината, която установява сериозни нарушения при закупуването на гориво за отопление на училището.
Преди няколко дни началникът на Инспектората Методи Марков заяви, че прокуратурата продължава да работи по този и по други сигнали за нарушения на директорката Валя Монева.
Второто заседание по делото е насрочено за 10 февруари 2010 г. Тогава ще бъдат изслушани общо 11 свидетели.

На делото присъства представител на Български хелзинкски комитет, който ще следи и по-нататъшния му развой.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |