Събития Безработицата в България за 2009 г. ще достигне близо 10% и ще продължи на се увеличава

Безработицата в България за 2009 г. ще достигне близо 10% и ще продължи на се увеличава

Понеделник, 07 декември 2009 г., 17:28
Размер на буквите

Безработицата в България за 2009 г. ще бъде 9,5%, очаква се за 2010 г. процентът да продължи да се повишава. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, при представянето на нов регионален доклад на Световната банка за ефекта на глобалната финансова криза върху домакинствата в Европа и Централна Азия.

По думите на Симеонова ще има намаляване на брутния вътрешен продукт, като за 2009 г. се очаква да бъде отрицателен - минус 6,3%. Очаква се и намаляване на капиталовите инвестиции - 16.3% и на преките чуждестранни инвестиции. Като тревожна тенденция заместник-министърът определи разширяването на обхвата на социалното изключване, пише Insurance.bg, цитирайки информация на Би ТВ.
Докладът на Световната банка показва тенденции, които трябва да бъдат взети много сериозно от правителствата на обхванатите в изследването държави, посочи Симеонова. Тя подчерта, че в условията на криза от огромно значение е наблюдението на последиците от нея с цел незабавното предприемане на коригиращи или допълнителни мерки.
Кризата е възможност за усъвършенстване на политиката, от гледна точна на ефективност и ефикасност на политическите мерки и подходи, каза заместник-министъра. Тя представи предприетите мерки за преодоляване на последствията от кризата в България, като акцентира върху ролята на структурните фондове на Европейския съюз.  
В областта на социалната защита са предприети промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за социално подпомагане, посочи заместник-министърът и уточни, че промените са ориентирани към създаването на минимален пакет от социални услуги, които ще помогнат на хората и ще осигурят заетост.
Валентина Симеонова подчерта, че освен новите мерки като социалните трапезарии за хора с най-ниски доходи, продължават да действат преференциите за младите хора и за хората с увреждания.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |