Славин Янакиев: Бизнесът е този, който движи държавата

Размер на буквите

Славин Янакиев: бизнесът движи държаватаСъдбата на една фирма след приватизацията в голяма степен зависи от собствениците. Важно е те да развиват този бизнес, а не да му сложат чертата, както се случи с много предприятия и то големи мастодонти, които България загуби безвъзвратно. Бях много млад, едва 29-годишен, когато започнах да управлявам фирма Прогрес, каза изпълнителният директор Славин Янакиев.

Собствениците ми гласуваха доверие и нямах много време да мисля дали да приема или не. Бях поел инерцията на развитие. Тогава в онези години, фирмата бе много изостанала и трябваше с високи темпове да се навакса и да се стъпи на пазарите. Сега смея да твърдя, че сме на едно добро ниво за производител от този бранш и минаваме успешно одити на всички фирми, които идват да ни одобряват като доставчици.

Името Прогрес е известно навсякъде в Европа. Името започна да се чува и в Америка, Русия, Африка. Ние изнасяме и за Бразилия и за Китай, което е парадоксално. И в Турция се оформя голям пазар за нас. Когато развиваме маркетинга си в широк диапазон, успяваме да поддържаме добро качество и цени. Въпреки кризата държим едни добри нива на производство и в момента сме натоварени на много високи проценти и стоим добре на пазара.Смея да твърдя, че откакто съм в Прогрес повече от 4 дни заплати не са се забавяли.

Ние не можем да спрем да се развиваме и продължаваме да инвестираме, като се инвестира във всички фирми на холдинга. Собствениците са ориентирани към това да се развиват тези фирми. С европроекти и със собствени средства успяваме да закупим нова техника, да въведем нови технологии, да можем да поддържаме нивото си на световния пазар.

За гражданската активност

Искам да споделям опита, който имам. И тук, в Прогрес, и в общината пред мен и зад мен има екип, с който работим заедно, споделяме, мислим и правим стратегии. Много е важно този екип да се ползва за обществено полезни цели.

Аз съм кореняк старозагорец, моят род е свързан с този град и имам желание да се развива много добре и ми беше тъжно да гледам как ние работим за цяла Европа - стълбове, пейки и други декоративни изделия, а в Стара Загора ги няма. Или ги поставяме, само ако ги подарим.

Искам да изчистя името на бизнеса като мръсна дума. В момента в България се налага мнението, че бизнесмените са някакви лоши хора, изедници... Напротив, бизнесът е този, което движи държавата, но това трябва да стане прозрачно и ясно. Бизнесът е този, който плаща данъците, бизнеса произвежда и внася парите в държавата. Всичко друго е само преразпределение на средствата.

За политиката

В ПП ЛИДЕР съм от 5-6 години. Аз съм член на Националния съвет и там постоянно се обсъжда точно програма за развитие на държавата, която ние, ако успеем да влезем, дори и с минимален брой депутати в парламента, ще настояваме да се направи такава обща рамка за развитие на държавата, която да бъде приета от всички политически сили. В суматоха от блъскания в различни политики ние в момента изгубваме образованието, образованите си млади хора, губим здравеопазването...

От ЛИДЕР имаме ясна представа за стъпките, които трябва да се направят поетапно за излизане от кризата и съживяване на икономиката. Но затова е необходимо да се ангажира цялото общество.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |