Председателят на партия ЛИДЕР Кънчо Филипов: Само национално съгласие може да развива икономиката

Размер на буквите

Председател партия ЛИДЕР Кънчо Филипов Кънчо Филипов, председател на партия ЛИДЕР Крайно време е хората да подкрепят партиите не според това колко са големи, колко присъстват в предаванията по телевизия и на страниците на вестниците, а заради програмите и вижданията им. На този вот българинът трябва да гласува не емоционално, а с разума си, защото от това зависи неговото бъдеще, казва Кънчо Филипов, председател на политическа партия ЛИДЕР.

- Г-н Филипов, какви бяха критериите при номиниране на кандидат-депутатите от листата на ПП ЛИДЕР?

- Не само в листата на Стара Загора, но и в цялата страна, ние решихме да включим хора, които имат богат житейски опит - хора, които реално са участвали в управлението на своите дружества, на отраслите, в които работят, защото считаме, че човек, който е доказал, че може да управлява, той може да се грижи и за държавата. Знаете, че България се е развивала най-добре в годините, когато предприемачите активно са участвали в обществения живот. За съжаление, това сега не се случва. Предприемачите се скриха в черупките си. Те се чудят как да оцелеят, а няма как държавата да се развива без тяхното участие.
Удовлетворен съм, че тези критерии споделят и нашите партньори от политическа партия НИЕ и политическа партия БНД, с които се явяваме заедно на парламентарните избори.

- Защо сега в предизборната кампания всички партии заговориха за икономиката и създаването на работни места?

 

Кънчо Филипов е роден на 10 март 1951 г в Стара Загора. Завършил е първия випуск на гимназията с преподаване на френски език (сега ГПЧЕ “Ромен Ролан“) в родния си град, а след това ВМЕИ - Варна. Машинен инженер. Започнал е трудовата си кариера в ТЕЦ “Марица изток 3“, а по-късно работи в „Брикел“ ЕАД, като тръгва от ръководител лаборатория и стига до изпълнителен директор на дружеството. Председател на борда на директорите на „Брикел“. Оглавява партия ЛИДЕР от създаването ѝ преди 6 години.

Кънчо Филипов е водач на кандидат-депутатската листа в Старозагорски и Сливенски избирателен район. Женен с двама сина и един внук.

- Не е точно така - партия ЛИДЕР залага на развитието на икономиката и предприемачеството още със създаването си преди 6 години, защото много от нашите членове са свързани пряко с бизнеса. Вярно е, че сега всички заговориха за икономически растеж, но е важно да се спази поредността – икономически растеж, стабилност и доходи. Някои от партиите предлагат да ги разместим - първо да се осигурят по-високите доходи, а след това икономическия растеж, но това няма как да се случи и е популизъм. Вярно е, че почти всички партии в своите програми говорят за тези проблеми, но много е важен подходът при решаването им. Ние, от ЛИДЕР, сме напълно убедени, че без национално обединение от основните политически сили за необходимостта от решаването на тези проблеми нищо няма да се получи. Защото историята на прехода досега показва, че въпреки декларираното желание по време на всички избори, резултатите са коренно различни - всяко правителство идва и започва отначало. Ние предлагаме нов подход - национално съгласие за създаването на национална икономическа доктрина, която да се осъществи в рамките на поне 10 - 12 години, за да има перспектива за развитието на България. Националната доктрина трябва да се подготви от водещи експерти, независимо от техните политически пристрастия и убеждения, с участието на хората от науката, а също така и браншови, и граждански организации. По този начин бизнесът ще има една стабилна перспектива и ще може да се развива. Разбира се, ЛИДЕР има своите конкретни предложения и тъй като сме партия, ние предлагаме политики.

- Лесно ли се прави бизнес у нас?

- За съжаление все по трудно става правенето на бизнес в България и за това не е виновна страната, тъй като има прекрасни дадености. Явно виновни сме ние или хората, които управляват държавата. Защото те със своите умишлени действия или бездействия ни докараха до това положение, че малкият и среден бизнес загива, а богатите стават все по богати. Ние превърнахме думата бизнес в лоша дума, защото показахме на хората в годините на прехода, че бизнес не може да се прави по честен начин. Точно това искаме ние да променим и да кажем, че предприемачите са хората, които движат колелото, движат историята.
Приватизация може да стане тогава, когато тя е в интерес на хората, които работят в тези отрасли. И за съжаление доскоро ние казвахме, че няма по лошо от държавния монопол, че държавата лошо управлява, когато е държавна собствеността. Сега казваме отново, че е лош частният монопол.  Всичко това са едни мантри, които повтаряме непрекъснато, но същината е, че държавата не е създала условия за добро управление на дружествата.

- Какви са впечатленията Ви от срещите с хората?

- За съжаление, повече от нашите сънародници са притеснени и угрижени не само за настоящето, но и за своето бъдеще, за това на децата си. И това е голямата отговорност на нас като политици - трябва да ги убедим, че има по-добри възможности за развитие на страната, че има път за излизане от кризата и че този път минава през национално съгласие. На хората им омръзна да им се казва кой колко е крал през годините, кой повече се е облагодетелствувал - и това сигурно е важно, за да покажем историята на прехода, за да има някакво възмездие. Но като че ли в момента е по-важно хората да почувстват, че има път и изход, които можем да им предложим като политици, които се борят за тяхната вяра. А те искат да видят от нас една загриженост за бъдещето и своето място там. От разговорите си с хората съм почувствал, че те са съгласни да имат ясна визия докъде и колко още може да се затяга колана, но и яснота какво е тяхното бъдеще в родината. Затова трябва да бъдем честни с тях. Ако наистина им покажем, че имаме програма, с която за няколко години ще може да се осигури икономическа стабилност и по-високи доходи - те ще ни подкрепят.

- Според Вас имат ли шанс по-малките партии в тези избори?

- Мисля, че е крайно време гражданите да подкрепят партиите не според това колко са големи, колко присъстват в предаванията по телевизия и на страниците на вестниците, а по това какви програми и виждания им предлагаме. „Малките“ партии, които не носят негативи от участие в досегашните управления на страната, могат много по-честно да говорят на хората за проблемите, които има да решаваме.

Иска ми се на този вот българинът на гласува не емоционално, а с разума си, защото от това зависи неговото и на страната бъдеще.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |