Избори 2011 Избирателната активност в Стара Загора подскочи

Избирателната активност в Стара Загора подскочи

Неделя, 23 октомври 2011 г., 20:15
Размер на буквите

Заради повишената активност привечер в изборния ден Централната избирателна комисия удължи изборния ден с един час и вместо в 19 часа, официално той приключи в 20 часа. По закон, ако в този час пред секцията все още има чакащи гласоподаватели, член на секционната избирателна комисия трябва да събере документите им за самоличност. Само те могат да гласуват до 21 часа и така де факто удължаването става 2 часа.

След 16 часа в някои от секциите се чакаше по 40 - 50 минути, гласуването ставаше бавно заради трите вида бюлетини и подписването в два отделни списъка, пише вестник Старозагорски новини. Много избиратели, особено по-възрастни, се оплакваха, че въпреки поставените информационни материали пред изборните помещения, са срещнали затруднения заради бюлетината за съветници, дълга 1 м, имали са проблеми и със сгъването след гласуване.

Денят премина спокойно и без сериозни нарушения. Жителите на общината с право на глас за избор на президент и вицепрезидент са 147 175, за общински съветници и кметове - 143 673. На 23 октомври пълнолетие навършиха петима старозагорци, които имаха възможност да гласуват за първи път. Осем души над 100 години също са в списъците. Броят на избирателните секции беше общо 205, в това число четири допълнителни - по една за двете болници, диспансерите, Затвора и Следствения арест. Най-големите градски секции бяха No 140 и No 148 в СОУ "Железник". Най-голямата селска секция е в Дълбоки, а най-малката - в Руманя. В 17 от 50-те села на общината се проведе и пряк избор за кмет.

За гласовете на старозагорци се бориха 11 кандидати за кмет и над 700 - за общински съветници, издигнати от 33 партии и коалиции, както и 4-ма, подкрепени от инициативни комитети. В последните дни Общинската избирателна комисия отчете бум в регистрацията на застъпници и до изборния ден броят им достигна 2464-ма. Паралелно преброяване в Стара Загора правиха 7 социологически агенции в около 80 секции, но резултатите не бяха оповестени заради удължаването на изборния ден.
За реда и охраната на секциите в област Стара Загора се грижиха 359 полицаи, съобщи Стамен Карадимов от ОД на МВР. Той оцени като нормална обстановката, без нарушения на обществения ред, вероятно заради засиленото полицейско присъствие. До 15 часа са приемани заявления за временни удостоверения за гласуване в цялата област, а между 15 и 17 часа - само в ОД на МВР. Готовите документи можеха да бъдат получени до 18 часа, издадени са общо 76 удостоверения.

Първото отчитане към 10 часа показа 5.83 на сто избирателна активност, към 13 часа - 18.7 на сто, към 17 часа бяха гласували 51 507 души - 35.8 на сто. Избирателната активност скочи през следващите часове и към 20 часа тя беше 47.5% с брой на гласували - 68 237 души.

 

Ключови думи:
 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |